Изглежда, че през последното десетилетие кредитните и дебитните карти превзеха консуматорството. Според доклад на Transunion кредитните карти са имали годишен ръст от 60% от 2020 г. до 2021 г., като още милиони са се регистрирали за тази услуга през този период.

Но какво да кажем за тези, които нямат кредитна карта или предпочитат да не използват такава? Това е мястото, където „Купи сега, плати по-късно“ (BNPL – Buy now, pay later) е подходящото решение. BNPL е форма на краткосрочно финансиране, при което потребителите могат – позна – да купят артикул сега и да го платят по-късно.

Често няма допълнителни такси за клиента. Вместо това магазинът, предлагащ „Купи сега, плати по-късно“ като опция за плащане, обикновено плаща такса на доставчика на тази услуга. BNPL нараства популярността си поради лекотата и удобството, което предоставя на купувачите.

Нека се задълбочим малко в това какво е BNPL, как работи и ключовите играчи, които реализират услугата у нас и в чужбина.

Какво е „купи сега, плати по-късно“?

Услугата „Купи сега, плати по-късно“ предлага заем на вноски на клиентите при плащане, за да могат да купуват продукти на кредит без кредитна карта.

Популярните опции за BNPL включват онлайн плащания в платформи като Shopify, Afterpay, Affirm и Sezzle. Много доставчици първо извършват лесна кредитна проверка на клиента, след което освобождават средствата за заем на вноски. Клиентите получават различни опции за уреждане на салдото по кредита в зависимост от заетата сума и използваната компания.

Някои компании, предлагащи „Купи сега, плати по-късно“ начисляват такси за забавени плащания или такси за неизпълнение, а някои опции за плащане носят лихва, докато други не. Някои доставчици могат да компенсират ниската лихва начислена на потребителя, с таксата, която начисляват на търговеца.

Как работи „купи сега, плати по-късно“?

Процесът на BNPL се управлява от потребителите и търговците на дребно. Ето как работи точно:

 • Клиент добавя артикул в количката си и инициира процеса на плащане. Като клиент ти ще започнеш процеса на BNPL, както би направил с  всяка друга транзакция за електронна търговия. Ще посетиш любимите си онлайн магазини, ще избереш стоките и ще се подготвиш да платиш.
 • Партньорът на търговеца за BNPL предлага опцията да купиш сега и да платиш по-късно. При плащане клиентът ще има опцията да плати чрез BNPL, заедно с други възможности за плащане като дебитни или кредитни карти. Извършва се бърза кредитна проверка на клиента. Когато клиентът избере да закупи своята стока чрез BNPL, той предоставя някои лични данни на заемодателя (като адрес и месторабота и друга допълнителна информация, което може да се изиска).
 • След това кредиторът на BNPL услугата извършва кредитна проверка на клиента, за да се увери, че има финансовото състояние да изплати заема си въз основа на кредитната си история.
 • Услугата за BNPL удържа такса. Доставчикът на BNPL вече ще таксува търговеца на дребно, като взема процент от транзакцията на дребно като такса. Таксата, която обикновено е между 2% и 8%, се намалява от сумата, която доставчикът на BNPL превежда на търговеца. Това работи подобно на споразуменията, които доставчиците на кредитни карти имат с търговците на дребно.
 • Клиентът изплаща заема с течение на времето. Много компании за BNPL предлагат безлихвени плащания на клиенти, които уреждат пълния си баланс за кратък период (обикновено 30 дни след използване на услугата). Ако клиентите се нуждаят от повече време, за да изплатят баланса си, заемодателите предоставят различни планове за плащане с различни лихвени проценти. Накратко, колкото по-бързо клиентът изплати задължението, толкова по-малка е общата лихва, която плаща.

Ползи от „купи сега, плати по-късно“ за крайния потребител

Потребителите получават много потенциални предимства, когато използват BNPL услуга, като например:

Няма влияние върху кредитния рейтинг

Повечето компании за BNPL провеждат бързи кредитни проверки на своите клиенти, за да потвърдят дали отговарят на изискванията за заем. Тези кредитни проверки не влияят на кредитния ти рейтинг като твърдата кредитна проверка, така че ще останеш в с положителен баланс на потенциалните кредитори. Но имай предвид, че ако закъснееш с плащанията си към доставчика за BNPL, това със сигурност ще повлияе негативно при бъдещи подобни покупки или искания на заем. 

Разнообразни платежни опции

Като клиент трябва да получиш различни опции за плащане при онлайн пазаруване, когато използваш услуга за BNPL. Обикновено може да избираш между плащане на пълната покупна цена чрез услугата BNPL и разделяне на покупката между BNPL и друг метод на плащане (като дебитна карта, например).

Потенциални безлихвени плащания

Ако избереш кратък период на заема и платиш на доставчика на BNPL навреме, можете да вземеш пари на заем, без да плащаш никакви лихви отгоре.

Намалена необходимост от кредитни и дебитни карти

Услугата „Купи сега, плати по-късно“ предлага много от същите предимства като кредитната карта, макар и за малки покупки. Някои „Купи сега, плати по-късно“ компании също предоставят номер на виртуална карта, който работи подобно на кредитна карта. Можете да използваш този номер на картата, за да извършваш плащания в любимите си онлайн магазини. Официалният уебсайт на твоя доставчик за BNPL или приложението за смартфон ще ти позволи да поискаш номер на виртуална карта с достатъчно средства, за да завършиш покупката си.

Най-добрите платформи за „Купи сега, плати по-късно“ в България

Търговците на дребно считат услугите за „Купи сега, плати по-късно“ за важни, защото е доказано, че подобряват изживяването на клиентите им. Поради това предпочитание на търговците на дребно през последните години се появиха редица доставчици на BNPL у нас. Ето няколко от най-дорбите от тях, които предлагат услугата:

NewPay.bg

NewPay е първата компания, която стартира тази услуга в България. Компанията ти дава възможност да отложиш плащането на поръчката с 30 дни или да го разсрочиш на вноски за три месеца, без оскъпяване.

Има и варианти да увеличиш вноските според сумата на самия заем – 4 вноски до 600 лева и 6 вноски до 1500 лева.

TBI Bank

Въпрос на време беше, че след ударното навлизане на новия бизнес модел и традиционните банки да започнат да предлагат такъв тип услуги. Една от тези традиционни банки, които стартираха предлагането на „Купи сега, плати по-късно“ е TBI Bank. 

Revolut Pay Later

Друг от големите световни играчи за финансови разплащания Revolut също се включи и започна да предлага възможността за „закъсняло“ плащане на своите клиенти и партньори.

Можеш да направиш „Купи сега, плати по-късно“ основният си метод на плащане при пазаруване в онлайн магазини

Когато обмисляш BNPL за своя бизнес, ще трябва да вземеш предвид два фактора.

Единият е увеличените колички за пазаруване на хора, които използват BNPL услуга.

Другото са таксите, които доставчиците на BNPL начисляват при всяка покупка.

Балансирането на тези две съображения е от решаващо значение за печалбата от BNPL плащанията. Подобно на кредитните карти, правилната услуга за BNPL може да вдъхнови клиентите да харчат повече; увеличеният обем на продажбите повече от добре компенсира търговците на дребно за таксите, които плащат след това.

Защо да добавиш тези възможности за плащане в онлайн магазина си?

Според данни на един от лидерите на международния пазар (Klarna) , предлагащ тази опция за безлихвено пазаруване на вноски, моделът за плащане „Купи сега, плати по-късно“ води до:

 • Увеличаване средната стойност на поръчката с до 55%;
 • Намаляване на процента на изоставените потребителски колички;
 • Увеличаване процента на повторни покупки от един клиент с до 94%;
 • Увеличаване на конвертирането на посетителите на сайта в клиенти с до 44%;
 • Достъп до нови клиентски сегменти;
 • По-добро управление на паричните потоци с незабавните плащания по всички поръчки.

About the Author: Аптраил Халил


Leave A Comment

Големи брандове, които ни се довериха

Ще се радваме да помогнем.

Свържи се с нас и нека заедно започнем дигиталната трансформация на твоя бизнес.