Използването на изтекли домейни е чудесен начин за подобряване на вашия профил за обратна връзка и SEO. Изграждането на връзки е трудна работа и използването на домейни с изтекъл срок е много ефективен начин за подпомагане на получаването на висококачествени препратки и увеличаване на авторитета на вашия уебсайт. Това ръководство ви показва различните начини, по които можете да използвате домейни с изтекла валидност за SEO и как да изберете и закупите качествен домейн с изтекъл срок, който ще ви помогне да получите най-добрата SEO стойност.

Има три основни начина, по които можете да използвате домейн с изтекъл срок, за да подобрите SEO. Можете да пренасочите домейна с 301 redirect, да откраднете връзките на домейна или да създадете частна мрежа от блогове (PBN).

Прочетете нататък, за да намерите повече за това какво са те и как могат да ви помогнат, след което ще ви покажем как да изберете вашия перфектен изтекъл домейн.

301 пренасочвания

Пренасочване 301 е просто код, използван за насочване на една уеб страница към друга. Той казва на вашия браузър, че страницата е била преместена за постоянно на новото място. Към 2016 г. 100% от PageRank бяха прехвърлени в 301 пренасочване. Така че, ако пренасочите един уебсайт към друг, ще предадете целия линк сок от изтеклия домейн.

Важното нещо, което трябва да запомните, е, че не трябва просто да пренасочвате всеки изтекъл домейн към новия си уебсайт или може да предизвикате наказание от Google. Уверете се, че пренасочванията са от подобни страници, които отразяват новия ви уебсайт. Най-често използваният начин за настройване на пренасочване 301 е чрез добавяне на код към .htaccess файла на вашия уебсайт.

Има различни кодове, които можете да добавите в зависимост от конфигурацията на вашия сървър и към кои страници искате да пренасочите потребителите. По-долу е даден примерен код, който работи за пренасочване на стария ви домейн към нов домейн.

RewriteEngine on RewriteCond %{HTTP_HOST} ^olddomain.com [NC,OR] RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.olddomain.com [NC] RewriteRule ^(.*)$ https://newdomain.com/$1 [L,R=301,NC]

Трябва да бъдете внимателни, когато модифицирате вашия .htaccess файл. Само един неправилен знак може да доведе до счупване на целия ви уебсайт. Говорете с вашия доставчик на хостинг услуги или уеб разработчик преди да правите някакви промени.

Кражба на неработещи връзки

Един от най-добрите начини да използвате домейни с изтекъл срок за вашето SEO е да използвате изградена неработеща връзка. Този white hat метод за получаване на препратки към вашия уебсайт може да отнеме много време поради обхватa, но изисква най-малко парични инвестиции.

Първо, трябва да идентифицирате изтекъл домейн във вашата ниша, който има набор от висококачествени препратки за открадване чрез счупени връзки.

След това трябва да се свържете с уебсайтовете, които водят до изтеклия домейн и да ги информирате за неработещата връзка. След това им предложете алтернативен ресурс, към който да се свържат на вашия сайт, за да замени неработещата връзка.

Имейлът може да изглежда по следния начин:

Здравейте ____

Свързвам се с Вас, защото забелязах, че една от връзките във вашите статии в блога е нарушена/неработеща.

Връзката е в тази статия: www.domain.com/article-name

Неработещата връзка е: www.expireddomain.com/broken-link

Изглежда уебсайтът е изтекъл и/или статията е изтрита. Ако това помага, ние също сме написали страхотна статия по същата тема, която може да действа като заместваща връзка: www.site.com/replacement-link

Дано това помогне!

Благодаря, Твоето име

Ако имате късмет, те ще заменят неработещата връзка с връзка към вашия сайт в награда за посочването на повредената връзка.

Опитайте се да се свържете с човека публикувал статията, за да получите най-висок процент на отговор.

изтекли домейни за SEO

Създаване на частни блог мрежи (PBN)

PBN-ът мрежа от уебсайтове създадени за изграждане на връзки към други уебсайтове, за да подобрят позициите си в класирането в Google.

PBN често се създават с едно и също съдържание от изтеклия домейн с прикачени нови статии в блога, които водят към вашите основни уебсайтовете.

За да настроите PBN, регистрирайте изтеклия домейн и го настройте като онлайн блог. Когато настройвате уебсайта си, от решаващо значение е той да изглежда като истински блог, а не като частна собственост за създаване на връзки.

Със създаването на PBN има повече разходи, защото трябва да хоствате уебсайта, да разработвате уебсайта и да добавяте съдържание. Предимството е, че не е нужно да плащате за връзки под наем и дори можете да продавате връзки на собствения си PBN.

Когато създавате личен блог, публикациите ви в блога обикновено се хостват на началната ви страница, тъй като това е с най-висок ранг и ще предава най-много сок към вашия сайт.

За максимална уместност трябва да използвате домейн, който е свързан с вашия сайт. Създаването на частна блог мрежа противоречи на указанията на Google и може да доведе до наказание за личния ви блог и сайт. Ако настроите такъв, трябва да разберете риска свързан с това и да сте сигурни, че криете всички доказателства, които биха могли да разкрият изтеклия ви домейн като частен блог.

Как да изберете своя перфектен изтекъл домейн?

Сега знаете как можете да използвате изтеклия домейн; ще трябва да разберете какво прави домейн с добро качество с изтекъл срок на годност. Има много домейни с изтекъл срок на годност, но истината е, че повечето от тях няма да са подходящи за вашия уебсайт и няма да подобрят вашата SEO.

Това са нещата, на които трябва да обърнете внимание при избора на изтеклия домейн.

Домейн метрики

Един от добре утвърдените SEO показатели е Domain Authority (DA). Това е параметър, използван за оценка на това колко добре даден сайт ще се класира на страниците с резултати от търсачките (SERPs).

Домейн авторитета се класира по скала от 0-100. Новият сайт ще започне с DA от 0.

Съществува подобна метрика, наречена Domain Rating (DR). Подобно на DA, оценяването се извършва от 0-100. Колкото по-висок е резултатът, толкова по-добър е сайтът.

Инструментът за SEO Serpstat има свой собствен вътрешен параметър, който е известен като Serpstat Domain Rank. Подобно на останалите, SDR се оценява по скала от 0-100. Това зависи от броя на сайтовете, които се свързват с анализирания домейн и от броя на сайтовете, които се свързват с тези препращащи сайтове. По този начин се вземат предвид всички сайтове в индекса, свързани с анализирания домейн.

Съкратени поради неизгодни условия

За да разберете по-задълбочено силата на даден домейн, трябва ръчно да проучите количеството и качеството на референтните домейни. Препращащите домейни са броят на уебсайтовете, които се свързват с изтеклия домейн. В идеалния случай искате вашите препращащи домейни да предоставят връзки на dofollow от уебсайтове с висок рейтинг на домейни, с трафик в съответна ниша. Ако имате повече от 20 от тези връзки, имате домейн с прилична мощност. В отчета за препращащи домейни на Serpstat можете да видите списъка с домейни, които имат външни връзки, водещи към анализирания домейн.

Ако препращащите домейни са от нежелани уебсайтове или от всички nofollow връзки, няма да купя този домейн.

Нишова релевантност

Изберете домейн, който е свързан с вашата ниша. Ако изберете напълно несвързан домейн, той ще предаде по-малко стойност на вашия уебсайт и може да го накаже.

Ако изграждате PBN, един подход е да адаптирате несвързана ниша с нещо подобно на вашата ниша. Например, ако вашият сайт е в туристическата ниша и виждате домейна „RevolutionBikes.com“, който преди е бил местен магазин за велосипеди, създайте блог за пътуване с мотор, опитващ се да вдъхнови хората.

В идеалния случай вече ще закупите домейн с изтекла валидност в същата ниша, която можете да пренасочите, да използвате като PBN или да откраднете връзките им.

Домейн история

След като намерите подходящ за нишата си домейн с правилните показатели, последното нещо, което трябва да проверите, е дали домейнът преди е бил използван като уеб сайт за спам.

Ако закупите домейн за нежелана поща, бихте могли да установите, че е трудно да се индексирате поради санкции, които са били прилагани в миналото към него.

Потърсете името на вашия домейн в WayBack Machine и разгледайте историята на уебсайта. Кликнете върху различни години, за да видите екранни снимки на уебсайта на други дати.

Проверете дали уебсайтът преди е бил използван като ферма за връзки или нежелана уеб страница. Ако можете да видите, че домейнът е изтекъл и е настроен отново като измамен домейн преди изтичането му, вероятно е бил деиндексиран. Ако уебсайтът някога е бил използван като спам домейн, не го регистрирайте.

оптимизация на сайт с изтекли домейни

Къде да намерим изтекли качествени домейни?

Два основни типа домейни, които можете да закупите, са отпаднали спрямо неотпаднали домейни.

Отпаднал домейн – домейнът е изтекъл напълно и е достъпен за закупуване от всеки регистратор на домейн. Това може да отнеме месеци, за да възстанови стойността си за SEO.

Неизпуснат домейн – те са изтекли, но са запазени от регистратора. Те поддържат възрастта на домейна и имат повече SEO стойност. Има много уебсайтове, където можете да си купите домейни с изтекъл срок на годност. Това са едни от най-добрите и популярни:

  • SEO.Domains – Българска компания с огромно количество SEO домейни
  • GoDaddy Auctions – широка гама от недопустими домейни.
  • PBNHQ – колекция от PBN и премиум домейни.
  • PureQualityDomains – изпуснати PBN домейни.
  • HammerHeadDomains – Месечен абонамент разкрива нови домейни за закупуване ежедневно.

Извод

Това са най-добрите начини, по които можете да използвате домейни с изтекъл срок за SEO.

След като идентифицирате и проверите вашия изтекъл домейн, ще бъдете изправени пред решение как да го използвате, в зависимост от най-доброто от вас. Най-лесният подход е да редиректнете с 301 домейнът, но евентуално бихте могли да създадете по-добър актив, като настроите PBN или откраднете връзките на изтеклия домейн.

Надяваме се, че вече имате увереността да използвате домейни с изтекъл срок, за да увеличите беклинк профил и да увеличите трафика си. Благодарим за четенето!

About the Author: Аптраил Халил


Leave A Comment

Големи брандове, които ни се довериха

Ще се радваме да помогнем.

Свържи се с нас и нека заедно започнем дигиталната трансформация на твоя бизнес.