От край време следвам една девойка в Instagram, която има наглед процъфтяваща кариера. Според нейния фийд, тя е #bossbabe на собствения си бизнес, работи по гъвкав график и изкарва шестцифрена сума.

Първите няколко пъти, когато видях пълните й с емотиконки постове, искрено си помислих, че тя е успешен фрийлансър или предприемач, който доминира на пазара. Разбира се, нещата ми се изясниха, когато започна да рекламира етерични масла от някаква компания, както продукти на Amway и LR.

Тя не беше бляскав и богат предприемач, за който се представяше. Тя просто беше още един човек уловен от мрежовия маркетинг, който се опитва да „хване на куката“ и други като нея. Даже съм доста скепчитен за това, че изкарва шестцифрена сума, за която тя се гордее. Над 97% от хората, които се занимават с мрежов маркетинг представят погрешно приходите си. Много по-вероятно е тя да бърза да направи малка печалба, а дори и това да е някакво разтягане на локуми.

Въпреки обещанието за просперитет, който всички МЛМ бизнеси обещават – до голяма степен в крайна сметка всичко си остава лъжа. 💩

И тъй като живеем в дигиталната епоха на социалните медии и блоговете, мрежовите мениджъри са по-неизбежни от всякога. Все някъде се вижда реклама на майка в Instagram или на млад фрийлансър във Фейсбук, готови да ти обяснят защо трябва да се присъединиш към техния култ – имам предвид мулти маркетинг схема.

Но преди да отпиеш от чуждата помощ аз съм тук, за да ти разкажа защо да стоиш далеч от мултилевъл маркетинга.

👉 Какво е МЛМ?

Дори и никога да не си бил част от някакъв подобен бизнес, предполагам разпознаваш МЛМ-ите по тяхното име. Някои от тях като Amway и Young Living съществуват от 50-те и 60-те години на миналия век.

Мрежовият маркетинг е метод на разпространение на продукти и услуги чрез мрежа от хора, която изграждаш с помощта на опитни наставници. Получаваш процент върху оборота на цялата създадена от теб мрежа, и то всеки месец, през който тя работи.

А през последните години компании като Avon, Young Living, Younique, Herbalife и банкрутиралата LulaRoe се присъединиха към МЛМ Залата на Славата.

За разлика от редовните фирми, които продават продуктите си онлайн или чрез магазини в МЛМ модела използват консултанти или дистрибутори. Консултантите или дистрибуторите купуват на едро с намалена ставка продуктите на компанията и след това ги продават на печалба.

Всеки може да стане консултант по мрежов маркетинг и да започне да продава независимо от това дали има опит в продажбите. Разбира се, важно е да можеш да си позволиш стартовите пакети на различните компании, които обикновено струват от 50 до 200 лева и дори повече.

Консултантите често ще те насърчат да се присъединиш към тяхната мрежа, но обикновено не защото вярват в компанията толкова много или мислят, че си перфектен търговец. По-скоро, защото ако успеят да те убедят да се включиш – всеки от веригата ще получава от това, което и ти продаваш.

Това се нарича downline: твоят recruiter ще получи комисионна от всеки, когото донесеш – и така нататък. Изграждането на успешен downline е основният начин, по който консултантите/мениджърите правят парите си. Ако те могат да наемат достатъчно хора (които ще наемат други хора), те биха могли да правят стотици или хиляди лева пасивни доходи всеки месец.

👉 Няма да правиш големи пачки с МЛМ

Хората, които се присъединяват към подобни бизнеси, обикновено смятат, че след като се установят, ще могат да получават доходи на пълен работен ден. Може дори да си мислят, че биха били като момичето от моя Instagram, ще правят стотици хиляди лева годишно.

Други консултанти по мрежов маркетинг, в опит да наемат всеки, който могат, могат да им съобщят това. Те рекламират бляскав живот, пълен с гъвкаво работно време и сигурен пасивен доход. Това, което те не казват е, че шансовете за получаване на шестцифрена заплата – или дори въобще пари на пълен работен ден са малки.

Шансовете ти всъщност да печелиш пари с мрежов маркетинг почти не съществуват. Не само ще загубиш пари, но и компанията ще те насърчава да продължаваш да харчиш, докато не банкрутираш.

Това е частта, която повечето консултанти често пропускат: многостепенните маркетингови схеми не таргетират потребителите – те преследват консултантите. Идеята остава – плащаш им такса за влизане в мрежата и всеки над теб започва да печели от това, което ти изкарваш.

Когато консултантите се присъединят към компанията, те трябва да закупят продукта, за да го продадат. Те мислят, че правят инвестиция, но компанията просто прави продажба. Всяка комисионна, която получават от техния продукт, който се продава от представителите, е просто глазура върху тортата.

👉 Твоите приятели и роднини е възможно да те намразят

Отвъд фантазията за печелене на пасивен доход от техния низходящ ред, истинската причина, поради която толкова много консултанти се фокусират върху набирането, а не върху продажбата, е проста: те всъщност не могат да продават продукта.

Това не е задължително, защото всички тези хора са ужасни търговци (въпреки че много от тях влизат в мрежовия маркетинг без опит в продажбите). Причината е, защото почти няма пазар за разпространение на този даден продукт.

Спомни си за момичето, което следвам в Instagram. Тя се опитва да продава етерични масла. Но не може да продава маслата в онлайн магазини тъй като всъщност не притежава продукта. Фактът, че има стотици други продавачи/консултанти като нея, които продават същото нещо, също я поставя в неизгодно положение.

Освен създаването на щанд на местни пазари или панаири, консултантите са почти принудени да рекламират изцяло онлайн – особено в профилите си в социалните мрежи, както и сред семейство и приятели.

Това е мястото, където повечето от нас се сблъскват с MLM-ите за първи път: виждаме нашите последователи от Instagram да ни продават етерични масла или да ни канят на различни партита на LulaRoe, Amway или някоя друга компания. Веднъж дори имах стар познат от гимназията, който ме покани на кафе под предтекста: „Имам чудесна възможност за бизнес, която искам да ти споделя“.

Може би, бих могъл да преглътна разочарованието си от това, че през цялото време ще бъда pitch-ван, ако знаех, че подкрепям действителния бизнес на приятел, а не сенчеста маркетингова схема на много нива.

Освен ако не си невероятен търговец, присъединяването към МЛМ ще те постави в невъзможна позиция. Ще прекарваш по-голямата част от времето, като представяш продукта на хора, които познаваш – които с течение на времето също ще те поставят в несъответствие с тях. Ще бъдеш привлечен по-близо до култовата атмосфера на твоето МЛМ „семейство“ и по-далеч от истинските ти приятели.

Докато те могат да се маскират като легитимни фирми, които могат да те направят богат, МЛМ-ите процъфтяват благодарение на дезинформацията и наивността на техните консултанти. Не само, че в крайна сметка губиш пари, но най-вероятно ще досаждаш и на всеки член на семейството си.

About the Author: Аптраил Халил


Leave A Comment

Големи брандове, които ни се довериха

Ще се радваме да помогнем.

Свържи се с нас и нека заедно започнем дигиталната трансформация на твоя бизнес.