Може би забелязваш, че редовната статия, в която помествам бизнес книгите, които задължително да прочетеш през новата година, вече е на ново местенце. И това не е MarketKing. Да, имаш право! Но това е тема за друга статия и може би на друго място.

Завръщаме с гръм и трясък! С нови сили за предлагане на свежо съдържание, а сега продължаваме с препоръките за книги, които си заслужават твоето внимание и време.

Когато става въпрос за книги, ние в Marketing Zeus с всяка изминала година успяваме да надградим прочетената литература и да се подобрим във всяко едно отношение благодарение на тях.

Ето, че сега е един от точно тези моменти. Време, в което ще ти споделя кои са книгите, които задължително трябва да прочетеш през новата 2022 година, ако разбира се, вече не си.

Сред бизнес заглавията, които минаха през ръцете ми през миналата 2021 година са:

 • „Лидерите винаги обядват последни“ на Саймън Синек
 • „Финансовият смут в Европа и САЩ“ на Джордж Сорос
 • „Подсъзнанието може всичко“ на Джон Кехоу
 • „Да прецакаш дявола“ на Наполеон Хил
 • „Маркетинг 4.0“ на Филип Котлър

Други книги, които успях да прочета, но не са в бизнес сегмента са:

 • „Кръстникът“ от Марио Пузо
 • „Sapiens: Кратка история на човечеството“ на Ювал Ноа Харари
 • „Хомо Деус: кратка история на бъдещето“ на Ювал Ноа Харари
 • „Изкуството да очароваш“ на Гай Кавазаки
 • „Човек на име Уве“ на Фредрик Бакман
 • „Произход на видовете“ на Георги Блажев
 • „Зелда“ на Елин Рахнев
 • Çiçek Senfonisi на Özdemir Asaf
 • „Чужденецът“ на Албер Камю
 • „Мирис на смърт“ на Саймън Бекет

През 2022 година целта ми е да надградя над тези заглавия и да успея да прочета повече бизнес и не бизнес литература, която да ми помогне в личен и професионален план. Съветвам те да направиш същото. Вярвам, че ще успеем заедно.

Ето и списъкът с книги, които искам да прочета през новата година и препоръчвам да го направиш и ти.

📘 Маркетинг без бюджет – Игор Ман

Това е една от първите бизнес книги, които ще гледам да прочета през новата 2020 година. В едно ходене до книжарницата ми направи доста добро впечатление, че дори се бях унесъл да я чета на място.

‌„Маркетинг без бюджет“ е сборник с 50 ефективни маркетингови инструмента, които могат да бъдат използвани при ограничен бюджет или при пълното му отсъствие. Книгата е предназначена най-вече за собственици, акционери, маркетингови специалисти и топмениджъри на фирми от малкия и среден бизнес.

📕 Библия на продаването – Джефри Гитомър

Напоследък се опитвам да увелича литературата свързана с продажби, тъй като все повече и повече ми се налага в работата. Независимо дали продаваме продукти, услуги или дори себе си – продажбите са жизненоважна част от нашите животи и бизнеси.

Джефри Гитомър е cветовен aвторитет в облacттa нa продaвaнето и клиентcкото обcлужвaне – нaд един милион копия от неговите книги ca продaдени в цял cвят! Той автор на други заглавия като: „Малка червена книга за успешните продажби“, „Малка зелена книга за постигане на своето“ и „Малка златна книга за ДА!-нагласата“.

📓 Мрежата на паяка – Дейвид Енрич

През 2006 година една ексцентрична група от банкери и търговци, работещи за някои от най-големите финансови институции в света, осъзнаха, че Libor – Лондонската междубанкова лихва, която определя лихвените проценти на заеми от трилиони долари в световен мащаб, ежедневно се определя от малък екип лесно манипулируеми служители, а те на свой ред биха могли да извлекат огромни печалби, подтиквайки ги да ги съгласуват с тяхното портфолио. Том Хейс – блестящ математически гений, се превръща в ядрото на съюз, който включва разнороден типаж от персони и точно този съюз ще осъществи един от най-значимите финансови скандали на ХX век.

Мрежата на паяка, на отличилия се журналист на Wall Street Journal Дейвид Енрич, е не само оживен разказ за измама в огромен размер и мащаб, но е и провокативно изследване на изкривената финансова система.

📔 Започни със Защо – Саймън Синек

Саймън Синек наскоро ми попадна в полезрението с едно страхотно видео, в което говори за лидерството. Това е нещо, което се опитвам да развия в себе си изключително много и смятам, че успявам до някаква степен. Именно затова книги като тази трябва да бъдат прочитани и то не само един път.

Това е книга за каузите в бизнеса. Тя представя уникалната концепция на Саймън Синек за успешно лидерство – „Златният кръг“. В центъра на този кръг е въпросът ЗАЩО, който разкрива смисъла и мисията на всяко бизнес начинание. Хората купуват не това, което правиш, а причината, поради която го правиш. Саймън Синек е известен мотивационен и маркетингов консултант и един от най-популярните TED лектори. Създател е на изключително ефективния модел за успешно лидерство „Златният кръг“. Представянето му пред TED конференция става третата най-гледана TED лекция на всички времена с над 40 милиона гледания. „Започни със ЗАЩО“ е световен бестселър, издаден на над 30 езика. Синек е автор и на бестселърите – „Лидерите винаги обядват последни“ и „Безкрайната игра“.

📙 Джеф Безос и векът на Амазон – Брад Стоун

Всички знаем какъв бизнесмен е Джеф Безос – основателят на една от най-големите компании в момента – Амазон. Това да се учим от подобни пионери в своите области е голямо преимущество и благодарение на тази книга можем да се докоснем до величието на Безос.

Носител на наградата за 2014 за Бизнес книга на годината на „Файненшъл Таймс“ и „Голдман Сакс“. Избрана като Най-добра книга на годината от „Уошингтън Поуст“, „Форбс“, „Ню Рипъблик“, „Иконъмист“, „Блумбърг“ и „Гизмодо“. Транснационалната компания „Амазон“ и нейният сайт за електронна търговия отдавна вече са ежедневно присъствие в съвременния живот. Това в буквалния смисъл е „магазин за всичко“ – книги, филми, градински сечива, мебели, храна, памперси, бижута, а също и за необичайни артикули от рода на надуваем рог за котки или сейф за пушка с електронна ключалка. Историята на „Амазон“ е една от най-знаковите за Интернет епохата. Тя е историята на гениален основател, който лично претворява идеята си в реалност. Определят Джеф Безос като човек с мисленето на гросмайстор шахматист, обхващащ пейзажа на конкурентност, посветен на целта клиентите да бъдат удовлетворени с качествени стоки и светкавични доставки, новатор с амбициите да разшири хоризонтите на науката.

Това са само една част от невероятните бизнес книги, които трябва да прочетем. Какво по-хубаво от това да даваме храна на мозъка си всеки път, когато това е възможно. А с помощта на горепосочените писания това е гарантирано.

Сподели ми в коментарите коя от горните си чел и коя остави най-голям отпечатък в теб?

About the Author: Аптраил Халил


Leave A Comment

Големи брандове, които ни се довериха

Ще се радваме да помогнем.

Свържи се с нас и нека заедно започнем дигиталната трансформация на твоя бизнес.