Най-добрият съвет, който някога съм получавал относно четенето, дойде от Райън Холидей.

Литературата е натрупване на болезнени уроци, които хората са научили чрез опити и грешки. Ако една книга промени нечий живот – каквато и да е темата или стилът – вероятно си е струвала инвестицията.

Всяка година събираме 5 бизнес книги, които да добавим за задължително четене през новите 365 дни, за да се обогатим и да развием себе си и начинанията, които движим.

В тази статия ще споделя пет книги, които ще променят живота ти. И за това трябва да ги добавиш в списъка си за четене през 2023 година!  И ако искаш да превърнете следващите 12 месеца в период на забележителен растеж, трябва да ги прочетеш възможно най-скоро.

Нека се гмурнем напред….

📚 „Твоето его е врагът“ на Райън Холидей

Не съм чел тази книга, но съм попадал на множество ревюта в интернет, които я описват по страхотен начин и просто нямаше как да не грабне вниманието ми. И за да бъда напълно честен, вероятно скоро ще го прочета само да завърша „Пропаганда“ на Едуард Бернайс.

В „Твоето его е врагът“ Райън обсъжда опасността да оставиш егото си извън контрол. Той също така казва, че ключът към по-пълноценен живот (с по-малко грешки) е практикуването на смирение и безкористност.

„Историческите книги са пълни с разкази за обсебващи, далновидни гении, които са преработили света по свой образ с чиста, почти ирационална сила“, казва Райън Холидей.

„Но историята се прави и от личности, които са се борили с егото си на всяка крачка, които са избягвали светлината на прожекторите и които са поставяли по-високите си цели над желанието си за признание.“

Тази книга е кратка, сбита и лесна за четене. Страхотна, като за начало на новата година…

📚 „Атомни навици“ от Джеймс Клиър

Ако ще четеш само една книга за личностно развитие през целия си живот, увери се, че това е „Атомни навици“.

„Независимо от вашите цели, Atomic Habits предлага доказана рамка за подобряване – всеки ден“, според Goodreads.

„Джеймс Клиър, един от водещите световни експерти по формиране на навици, разкрива практически стратегии, които ще те научат точно как да формираш добри навици, да се откажеш от лошите и да овладееш малките поведения, които водят до забележителни резултати.“

Добавих тази книга към списъка си за четене благодарение на препоръка на един от най-близките ми приятели. В тази книга Джеймс обяснява сложни теми по начин, който е лесен за разбиране.

Освен това има увлекателен стил на писане, който може да плени от началото до края. По мое мнение „Атомни навици“ е една от най-добрите книги за продуктивност на всички времена.

📚 „Всичко може да се договори“ от Гевин Кенеди

Гевин Кенеди е водещ експерт в областта на преговорите; основател и изпълнителен директор на Negotiated Ltd. – консултантска агенция, която организира обучителни семинари върху всички аспекти на преговарянето. Работил е като консултант на частни и държавни компании от Великобритания, Европа, Северна Америка, Южна Африка, Азия и Австралия. Разработеният от него модул на прeговаряне се прилага и препоръчва от хиляди бизнес мениджъри в над 60 страни.

Без значение дали ще искаш повишение в работа, или ще преговаряш с упорития си тийнейджър вкъщи, ще научиш ефективни умения за преговори, които да ти помогнат да договориш най-добрата сделка.

Експертът в сферата на преговорите Гевин Кенеди ни превежда през всички техники и похвати, от които имаме нужда, за да се справим във всяка ситуация.

📚 „Принципи за справяне в променящия се световен ред“ от Рей Далио

В „Принципи за справяне в променящия се световен ред“ легендарният инвеститор Рей Далио, автор на международния бестселър „Принципи“, разглежда най-бурните икономически и политически периоди в опит да покаже защо бъдещето вероятно ще бъде коренно различно от всичко познато и да предложи практически насоки за успешно справяне в новите условия.

Преди няколко години Далио забелязва припокриването на политически и икономически условия, с каквито не се е сблъсквал по-рано. Те включват:

  • огромни дългове и нулеви или почти нулеви лихвени проценти, което води до мащабно печатане на пари в трите основни резервни валути в света;
  • големи политически и социални конфликти в отделни страни, особено в САЩ, заради най-големите икономически, политически и ценностни пропасти между хората от около един век насам;
  • възхода на нова световна сила (Китай), поставяща на изпитание настоящата световна сила (САЩ) и съществуващия световен ред.

Това прозрение изпраща Далио в търсене на повтарящите се модели и причинно-следствени връзки, довели до значими промени в богатствата и могъществото на отделни страни през последните 500 години. Той представя в контекст Големия цикъл, задвижвал успехите и неуспехите на всички водещи страни в историята, разкрива непреходните и универсални фактори зад тези промени и ги използва, за да отправи поглед към бъдещето и да ни предложи практични принципи за позициониране съобразно времената, които ни очакват.

Рей Далио израства в обикновено аме­риканско семейство от средната класа. На 26-годишна възраст той създава инвестиционната компания „Бриджуотър Асошиътс“, която превръща през следващите 42 години в петата най-уважавана частна компания в САЩ според класацията на сп. „Форчън“. Постига го чрез изграждането на уникална фирмена култура.

Според сп. „Тайм“ Далио е една от 100-те най-влиятелни личности, а според сп. „Форбс“ – един от 100-те най-богати хора в света. Неговите принципи променят света на инвестициите, което дава повод да бъде наречен „Стив Джобс в инвестирането“. Далио е убеден, че успехът му се дължи не на някакви специални качества, а на принципите, които е формулирал благодарение на своите грешки.

📚 „Манипулирайте, но правилно“ от Йозеф Киршнер

Признавам си – манипулацията е любимата ми тема и хората около мен това не го харесват. Но, какво да се прави – това е положението.

След „Влиянието“ на Робърт Чалдини, тази е книгата, която искам да прочета изключително много. 

В тази книга Йозеф Киршнер убедително излага тезата си за манипулацията като основен елемент на човешкото общуване. Макар да ни манипулират от деня на раждането, ние всеки ден се опитваме да манипулираме другите, като им въздействуваме в свой интерес, твърди авторът.

Това са малка част от книгите, които съм добавил в списъка си за четене и искам да изконсумирам през новата година. Сподели ми кои си чел и кои си добавил в своя списък.

About the Author: Аптраил Халил


Leave A Comment

Големи брандове, които ни се довериха

Ще се радваме да помогнем.

Свържи се с нас и нека заедно започнем дигиталната трансформация на твоя бизнес.