Вече е 2024-та година. И ние малко закъснях с тази статия, в която ще споделя с теб топ бизнес книгите, които да прочетеш през новата година. 

Всяка година събираме 5 бизнес книги, които да добавим за задължително четене през новите 366 дни, за да се обогатим и да развием себе си и начинанията, които движим.

Продължи да четеш нататък, за да разбереш кои са топ четивата, които ще променят живота ти. И за това трябва да ги добавиш в списъка си за четене през 2024 година!  И ако искаш да превърнете следващите 12 месеца в период на забележителен растеж, трябва да ги прочетеш възможно най-скоро.

А кои бяха останалите книги, които прочетох през годината плюс сферата на бизнеса и личностното развитие:

 1. Знам какво ще направиш – Робин Дрийк
 2. Малкият принц – Антоан дьо Сент-Екзюпери
 3. Петте рани, които пречат да бъдеш какъвто си – Луиз Бурбо
 4. Поезия – Пейо Яворов
 5. Безграничният потенциал – Джим Куик
 6. Маркетинг без бюджет – Игор Ман
 7. Решение за милиони – Робърт Ролих
 8. Да заложиш своята кожа – Насим Талеб
 9. Да говориш с полудели – Марк Гоулстон
 10. Човекът, който искаше да бъде щастлив – Лорас Гунел
 11. Надхитрени от случайността – Насим Талеб
 12. Метаморфозата – Франц Кафка
 13. Пропаганда – Едуард Бернайс
 14. Всичко, което помня – Иван Матанов
 15. Шепотът на мъртвите – Саймън Бекет
 16. Нравствени писма – Сенека

След като направихме равносметка на това какво сме прочели през миналата година е редно да продължим напред…

Нека се гмурнем в дълбокото и видим списъкът за 2024-та…

 „Игрите, които хората играят“ от Ерик Бърн

Д-р Ерик Бърн, президент на Международната асоциация по транзакционен анализ, прави невероятен пробив в психоанализата, като разпознава и разглежда междуотношенческите игри, които, без да осъзнаваме, диктуват личния ни живот. Той разграничава три основни роли (наречени от него Его-състояния), в които можем да попаднем – на дете, родител и възрастен, – както и възможните съчетания, в които могат да общуват двама души – някои приятни и забавни, други – влудяващи, а трети – дори фатални.

„Игрите, които хората играят“ заслужено се превръща в класика, както и в едно от най-влиятелните и оригинални заглавия от жанра на популярната психология. Това е книга за всеки, който се стреми към по-дълбоко разбиране на себе си и останалите и който иска да види какво наистина се случва в нашето общество.

„Влиянието“ на Робърт Чалдини

Робърт Чалдини е най-цитираният съвременен социален психолог в света, а е написал само и единствено тази книга (определяна вече като класика). Как е възможно това? Тя наистина е най-информативната и увлекателна книга, написана някога, за влиянието на хората един върху друг, подкупваща читателя с лекия, достъпен стил и ефектно, като в криминален роман поднасяне на материала, а същевременно си остава строго научен труд, в който се анализират механизмите на мотивацията, усвояването на информацията и вземането на решения. Но обяснението на нейния успех следва да се търси другаде – в огромната практическа значимост на разкритите в нея принципи (затова и въз основа на нея са написани десетки други книги).

Всеки ден всеки от нас е в ролята на убеждаващ някого да вземе някакво решение (в личния живот или в професионалната си дейност) или сам е подложен на опити да му бъде оказано влияние. Нас ни атакуват не само от телевизията с реклами или с предложения и презентации в дома ни, ами буквално на всеки ъгъл някой невинно ни подава листче, картичка, разказва ни някаква съчинена история и се стреми да облекчи портфейла ни. Хората, които го правят, може и да не са чели точно тази книга, но са обучени да използват описаните в нея механизми. Жертвите им обаче обикновено не само не ги знаят, но дори и не ги подозират. Затова авторът непрекъснато ни учи как да се защитаваме от тези манипулации.

Разбира се, милионният ѝ тираж не се дължи само на това – тя може да се ползва и като настолна книга от онези, които използват чуждите несъзнавани реакции за свои цели, с подробно описаните в нея шест основни механизма, които карат човека да действа като автомат, без да мисли.

Оттук и огромната ѝ значимост за бизнеса – навсякъде където трябва да се продават стоки или застраховки, да се убеждават клиенти, да се водят преговори, да се разработват рекламни или PR-кампании, маркетингови стратегии и т.н.

Не на последно място тя си остава и най-важната книга по психология на убеждаването, съответно едно от най-добрите учебни помагала (с петнайсет преиздания) по социална психология, конфликтология и мениджмънт.

„Манипулирайте, но правилно“ от Йозеф Киршнер

Признавам си – манипулацията е любимата ми тема и хората около мен това не го харесват. Но, какво да се прави – това е положението.

След „Влиянието“ на Робърт Чалдини, тази е книгата, която искам да прочета изключително много. 

В тази книга Йозеф Киршнер убедително излага тезата си за манипулацията като основен елемент на човешкото общуване. Макар да ни манипулират от деня на раждането, ние всеки ден се опитваме да манипулираме другите, като им въздействуваме в свой интерес, твърди авторът.

„Това е маркетинг“ на Сет Годин

В момента чета „Това е маркетинг“ на Сет Годин и е меко казано невероятна. Кардинален подход към маркетинга, продажбите и рекламата – стереотипите са променени!

Сет Годин е обучил и вдъхновил милиони предприемачи, маркетолози, лидери и фенове от всички сфери на живота чрез блога си, онлайн курсове, лекции и книги. Автор е на безброй идеи, проправили си път към преобладаващия бизнес език: от „маркетинга на позволението“ през „лилавата крава“ и „племената“ до „дълбоките води“. Сега за пръв път Годин предлага същността на своята маркетингова мъдрост в компактна, достъпна, непреходна книга. „Това е маркетинг“ ви показва как да вършите работа, с която ще се гордеете, независимо дали сте основател на техническа стартираща компания, собственик на дребен бизнес или част от голяма корпорация.

Великите маркетолози не използват потребителите, за да решават проблема на компанията си – те използват маркетинга, за да решават проблемите на другите хора. Тяхната тактика разчита на емпатия, свързаност и емоционални усилия, а не на кражба на вниманието и на порой от имейли, които задръстват пощата. Без значение какъв е вашият продукт или услуга, тази книга ще ви помогне да преформулирате начина, по който го представяте на света, за да се свържете по смислен начин с хората, които ги искат.

Сет използва своята характерна смес от прозрения, наблюдения и паметни примери, за да ни научи:

 • как да изграждаме доверие и да получаваме позволение от целевия ни пазар;
 • изкуството на позиционирането – вземане на решение за кого са те, но и за кого не са;
 • защо най-добрият начин да постигнем целите си е да помогнем на другите да станат онова, което искат да бъдат;
 • защо старите подходи към рекламирането и брандирането вече не работят;
 • изненадващата роля на напрежението във всяко решение за купуване (или некупуване);
 • как същността на маркетингът са историите, които си разказваме за собствения ни социален статус.

„Без компромис?“ на Крис Вос

Преговаряй така, сякаш животът ти зависи от това.

Бивш федерален агент предлага изпитан подход за преговаряне в ситуации с висок залог, независимо дали преговорите се водят в заседателната зала, или в собствения ви дом.

Крис Вос започва полицейската си кариера като улично ченге в размирния Канзас, след което постъпва във ФБР, където ролята му на преговарящ го среща лице в лице с всевъзможни престъпници – от банкови обирджии до терористи. Достигайки върховете на своята професия, той става главен преговарящ в случаите на заложнически кризи. Книгата ни въвежда в света на преговорите с висок залог и разкрива начина на мислене и уменията, които помагат на Вос и колегите му в нелеката задача – спасяването на човешки животи. В това практическо ръководство Крис Вос споделя девет ефективни принципа – разузнавателни тактики и стратегии, които ще ви помогнат да бъдете по-убедителни както в професионалния, така и в личния си живот.

Животът е поредица от преговори, за които трябва да се подготвите: покупката на кола, договарянето на заплата, купуването на жилище, подновяването на договора за наем, споровете с партньора. Издигайки емоционалната интелигентност и интуицията до едно по-високо ниво, „Без компромис?“ ви осигурява предимство пред опонента във всяка една дискусия.

Заключителни думи…

Най-добрият съвет, който някога съм получавал относно четенето, дойде от Райън Холидей.

Литературата е натрупване на болезнени уроци, които хората са научили чрез опити и грешки. Ако една книга промени нечий живот – каквато и да е темата или стилът – вероятно си е струвала инвестицията.

Това са малка част от книгите, които съм добавил в списъка си за четене и искам да изконсумирам през новата година. Сподели ми кои си чел и кои си добавил в своя списък.

About the Author: Аптраил Халил


Leave A Comment

Големи брандове, които ни се довериха

Ще се радваме да помогнем.

Свържи се с нас и нека заедно започнем дигиталната трансформация на твоя бизнес.