Не са изминали дори три седмици, а лидерството на Илон Мъск в Twitter трябва да бъде един от известните казуси на Harvard Business School в неговата програма за лидерство. Но в този случай това, което трябва да се изучава е какво да не правим като лидер.

Виждането на грешки, които трябва да се избягват, може да бъде също толкова мощен инструмент за обучение, колкото и изучаването на успехи. И Мъск провежда безплатен виртуален курс за лидерство за целия свят за това как да не ръководим. И причината защо не е трудно да се види.

Преди седмица той туитна, че ще спи в офиса на Twitter в Сан Франциско, „докато организацията не бъде поправена“. Същия ден, във видеозапис към конференцията B20 в Индонезия, той каза: „Имам твърде много работа пред себе си, това е сигурно“ и „Наистина работя абсолютно най-голямото количество, което мога да работя, от сутрин до вечер, седем дни в седмицата.” Той добави: „Това не е нещо, което препоръчвам, честно казано.“

Един бърз преглед на акцентите или недостатъците от неговия кратък мандат в Twitter изглежда подкрепя това заключение. Имаше прибързано внедряване на новия Twitter Blue. Имаше съкращения на половината компания. След това се опитва да наеме отново някои от тях дни по-късно.

До 13-ия ден той издаваше предупреждения за възможен фалит. Неговият лидерски стил в Twitter досега беше обобщен във „Въпроси и отговори“, в които той каза, че служителите трябва да са подготвени да работят 80 часа седмично с „маниакално чувство за неотложност“.

Това, което прави Мъск толкова мощен контрапример за лидерство, е колко брилянтен е той всъщност. Но както той показва, дори да си светещ в тъмното гений не те предпазва от ефекта на изтощението върху вземането на решения. Няма вратичка за прегаряне на гениите.

Блясъкът на Мъск е най-явен в науката за възобновяемата енергия, която той използва, за да преоткрие цялата автомобилна индустрия. И все пак ето го, представяйки примери как да не използваме човешката енергия.

Лидерството не е свързано с количеството решения, които вземате, а с качеството на тези решения. Става дума за преценка и възможност да се възползвате от вашата мъдрост в разгара на всяка криза. Става въпрос за това да можеш да стоиш твърдо в спокойното метафорично око на урагана – което е много различно от това да останеш буден цяла нощ и да увеличиш интензивността на урагана върху хората около теб.

Науката за съня – и ефектите от лишаването от сън – е ясна. Без значение колко умни сме, лишаването от сън ни прави реактивни, безразсъдни и импулсивни – проверявайте, проверявайте и проверявайте. Проучванията показват също, че хроничното лишаване от сън има същите когнитивни ефекти като пиянството. Но нито един лидер – поне досега – не би обявил, че се е ангажирал да бъде законно пиян, „докато организацията не бъде оправена“.

Друг контра-казус, сякаш имаме нужда от друг, е Сам Банкман-Фрайд. Ето доклад на Business Insider през декември миналата година за основателя на FTX, който „спал по четири часа в денонощието на стол до бюрото си и приемал обаждания от клиенти и инвеститори в 3 сутринта“.

Щеше ли тази история да има различен край, ако той беше спал в леглото си и не приемаше обаждания на инвеститори в 3 сутринта? Никога няма да разберем, но знаем как завършиха тези четири часа в чувала. Този стол може да е един от малкото активи, които ще бъдат разделени от един милион кредитори в новото заявление за фалит на FTX тази седмица.

Обратно към Мъск. Ако той няма да спи, докато нещата не бъдат поправени, това, което ни казва, е, че поправката ще се забави. В допълнение към синята отметка и сивата отметка, какво ще кажете за червена отметка, която би била поставена върху туитове, когато потребителят страда от маниакална липса на сън?

Но дотогава всички ние можем да продължим да одитираме безплатния курс на ниво Harvard Business School, който той преподава за това как да не ръководим. Ако го завършите, получавате син чек.

Ариана Хъфингтън

About the Author: Аптраил Халил


Leave A Comment

Големи брандове, които ни се довериха

Ще се радваме да помогнем.

Свържи се с нас и нека заедно започнем дигиталната трансформация на твоя бизнес.