Миналата седмица срещнах една позната, която се беше разделила със своя бизнес партньорка само след 10 месеца съвместна дейност. Причината е тривиална – „несходство в характерите“ или по-скоро различни виждания за развитието на бизнеса. Тя е искала общият им бизнес (салон за красота с био козметика) да се разрасне и да се превърне в мини-верига, а нейната съдружничка не е била склонна да поеме този риск. Така се е стигнало до раздялата, която не била никак приятна и за двете. Освен, че вече нямат общ бизнес, са прекратили и дългогодишното си приятелство.

За да не стигате дотам или поне да се разделите с вашия бизнес партньор по човешки и цивилизован начин, ви предлагам няколко съвета, които може да се окажат безценни, ако попаднете в такава ситуация.

Много хората стартират бизнес с партньори, които притежават различни знания и умения от техните и така се допълват. Но понякога единият от основателите решава, че е време да се разделят и всеки да поеме по своя път. Това се случва не само в бизнеса, а и в живота. В такъв момент емоциите надделяват и може да се стигне до много неприятни ситуации.

Все още ли гледате в еднаква посока?

Първото нещо, което трябва да направите, ако се стигне до конфликт или различни виждания за нещата, е да поговорите с вашия партньор. Може нещата да не са толкова лоши, колкото изглеждат, и едно обсъждане „очи в очи“ да реши проблема. Разбира се, всеки от вас трябва да е склонен на компромиси в името на общата цел. А спомняте ли си каква беше тя? Какво си мислехте, когато стартирахте вашия бизнес, и какви планове имахте тогава? Това връщане в миналото ще ви покаже дали все още се движите по същия път и дали не е необходимо само да завиете малко, за да преодолеете препятствието на пътя.

Какво казват документите?

Ако след разговора не успеете да постигнете съгласие по основните неща, няма смисъл да продължавате съвместния си бизнес в такава стресова ситуация. Неговият фалит е само въпрос на време със съдружници, които гледат в различни посоки. Време е да погледнете какво пише в дружествения договор. Там уредена ли е ситуацията при напускането на съдружник или разделяне на бизнеса? Въпреки че тези споразумения не обхващат всички възможни ситуации, са добра основа за започване на преговори. Ако не сте юрист, ви препоръчвам да си наемете добър адвокат по търговско право, които ще защити вашия интерес при тази раздяла.

Малко предпазливост не е излишна

Когато се стигне до такава ситуация, нещата може да се случват много бързо и малко предпазливост не е излишна. За начало направете преглед на банковите си сметки. Ако вашият съдружник има право сам да се разпорежда с тях, посетете обслужващата ви банка и го променете. Ако държите по-голяма сума пари в офиса, може да ги внесете във фирмената ви сметка. По същия начин направете и с корпоративните кредитни карти, за да не се окаже, че дължите пари, които не сте получавали. Защитете и информацията, която притежавате. В много случаи, тя е най-ценното в един бизнес. Всяка раздяла е различна, защото хората са различни. Може вашия партньор да е много коректен, но това не пречи вие да предприемете поне минимални действия, за да не останете излъгани.

Може ли да има повече от един печеливш (win-win стратегия)?

Когато се стигне до разделяне на бизнес, много често и двамата партньори имат един лош съветник – тяхното его. Оставете настрана за малко чувствата си и мислете рационално. Има ли ситуация, в която всеки от вас да излезе като победител? Ако има такава, направете всичко възможно, за да я постигнете. Шопската поговорка „Аз не искам на мен да ми е добре. Аз искам на Вуте да му е зле“ няма място в бизнеса. Не забравяйте, че често в бизнеса са намесени и други хора – служители, клиенти, доставчици и други. Помислете и за тях. Не оставяйте бизнеса, който сте градили толкова време да изчезне за един миг, само заради вашето честолюбие.
Както в живота, така и в бизнеса има раздели, и всеки от бизнес партньорите може да поеме по своя път. От вас зависи това да стане по цивилизован начин, при който емоциите са оставени на заден план и се търси най-доброто решение за всички.

About the Author: Аптраил Халил


Leave A Comment

Големи брандове, които ни се довериха

Ще се радваме да помогнем.

Свържи се с нас и нека заедно започнем дигиталната трансформация на твоя бизнес.