Животът се променя бързо. Това може да бъде трудно да се приеме от някои хора, поради което те са привлечени от философии като стоицизма, които ни помагат да станем по-устойчиви и по-силни.

Кариерата ни също може да бъде променена за нула време. Няма значение дали си готов или не. Изведнъж може да загубиш работата или източника на доход. И не казвам това, за да плаша някого. Това е просто тенденция, която наблюдавам по-често през последните години. Това са си факти. Виж, настъпва пандемия, финансова криза, компании фалират и уволняват персонала си. Стават много и различни неща.

Светът се променя много бързо и това изисква от нас да се адаптираме към него. Например, може би знаеш, че през 2018-та година след завършването на университета напуснах сигурната си работа на заплата, за да стартирам маркетинг агенция?!

Тогава реших, че е по-добрия вариант за мен да рискувам и да пробвам шанса си, вместо да избера сигурното и да раста нагоре в корпоративния свят.

Взех решението, консултирах се със семейството си и отидох да говоря с прекия си ръководител, за да напусна работа. На следващия ден подготвихме документите и вече бях свободен. За няколко часа… След това стартирахме PRFirm и вече няколко години пишем история.

Доказателство за правилното ми решение беше, че няколко месеца след това, компанията, в която работих влезе в кризисна ситуация и се раздели с над 200 души персонал поради различни причини. Сигурен съм, че аз също щях да бъда сред тези 200 души. Именно заради това, PRFirm се оказа точния избор.

Да, трудно е да започнеш нещо ново, особено собствен бизнес с малко спестявания и да работиш за себе си. Но и работата за някой друг е трудна. Факт.

Ползата да работиш за себе си

Свобода

Представи си, че се събуждаш по обяд, работиш на плажа и печелиш по 10 000 долара на месец. Възможно е. Но отнема много време и работа.

Всеки един успешен предприемач, когото познавам, работи повече, отколкото когато е бил на сигурна (корпоративна) работа. Това е така, защото те искат свобода повече, отколкото искат да имат просто работа. И те осъзнават, че това си има цена – такава, която с удоволствие плащат.

Свободата не е просто да работиш, когато ти се иска. Става въпрос за това да отговаряш за своето време, местоположение и доходи.

Повече важност

Има нещо „стабилно“ в работата от 9–5, което ни кара да самодоволстваме. Неща като здравни осигуровки, пенсионно осигуряване и дори застраховки обикновено се покриват от компаниите. Изкушаващо е да изпълняваш минималните изисквания и да чакаш празниците и 20-дневната почивка един път в годината.

Не може да направиш това, когато работиш за себе си и имаш бизнес. Тогава непрекъснато търсиш начини за растеж и усъвършенстване. Или се опитваш да привлечеш повече постоянни клиенти. Или надминаваш конкуренцията. Собственият бизнес те кара да поемеш отговорност за живота и кариерата си. А това води до:

По-добра работа

Когато работиш върху неща, които са важни и скъпи за теб, правиш всичко, за да работиш възможно най-добре. Кара те да се съсредоточиш върху това, в което си добър. Както каза Питър Дракър:

Човек може да се представя само със сила. Човек не може да гради представяне върху слабостта, камо ли върху нещо, което изобщо не може да направи.

Питър Дракър

Когато стартирах моя маркетинг и бизнес сайт, имах за цел да създам най-добрия блог в тази сфера. С тази цел през последните осем години се опитвах да подобря знанията, методите и съдържанието си. Това ме накара да израсна като човек, писател, блогър и предприемач.

Как да успееш?

Чувам хората да говорят за това, че са самостоятелно заети през цялото време. Но не всички те работят за себе си, както трябва. Всъщност имам шепа приятели, които от десетилетие говорят за започване на бизнес. И все още не са започнали.

Понякога това се дължи на липса на мотивация или страх. Но по-често това е така, защото хората не знаят как да го направят правилно.

Започнах първия си бизнес заедно с най-добрия си приятел, докато учих за държавен изпит след университета. Но ми отне няколко години, за да стартирам и превърна MarketKing.bg в печеливш бизнес. От този опит научих някои важни уроци за себе си.

  • Инвестирай в себе си: ти си най-големият си актив. Как може да успееш, ако си в лошо здраве, нямаш достатъчно знания или работиш с необучен ум? Нашият ум и тяло са нашата основа. Ако трябва да отделиш време и ресурси, за да ги подобриш, продължавай.
  • Започни да изграждаш дългосрочно богатство: Твърде много хора мислят за изграждането на богатство по грешен начин. Ето защо те не спестяват и не инвестират. Или не го правят ефективно. Но ако искаш спокойствие, трябва да си свой собствен главен изпълнителен директор и финансов директор. Инвестициите и спестяванията са твоите защитни мрежи.
  • Избери умение, което искаш да овладееш: Ако си усвоил умение за генериране на доход, винаги ще намериш клиенти готови да платят за твоя опит. Генералистите оцеляват и се справят добре. Но специалистите процъфтяват и печелят много повече.

Да стартираш бизнес и да работиш за себе си е процес

Може би в момента не може да стартираш бизнес и да работиш за себе си. Сметки, деца, кариерни цели и т.н. – те влияят кога и как можем да бъдем сами свои шефове. И това е добре. Но не забравяй, че най-добрият човек, на когото може да разчиташ си самият ти. Не твоят работодател. Не икономиката. ТИ!

Винаги може да работиш за себе си малко по малко. Важното е, че непрекъснато работиш на странична бързина и напредваш.

Истинска стабилност и сигурност съществуват, когато имаш възможности. Затова винаги насърчавам хората да имат повече от един поток от приходи. Когато се случат лоши неща (като глобални пандемии), всички са засегнати.

Различните потоци от доходи ни предпазват от пълния фалит. А това, че сме самостоятелно заети, ни прави по-сигурни финансово и емоционално.

About the Author: Аптраил Халил


Leave A Comment

Големи брандове, които ни се довериха

Ще се радваме да помогнем.

Свържи се с нас и нека заедно започнем дигиталната трансформация на твоя бизнес.