Хостинг компанията SiteGround можеше и да не съществува, ако в един петъчен следобед през 2004 г. Иво Ценов и Тенко Николов бяха решили да я затворят поради липса на каквито и да било продажби. Само че те отлагат решението с няколко дни, през които започват да пристигат поръчки от клиенти. Днес SiteGround е една от най-големите хостинг компании в света. Тя осигурява хостинг за над 3% от сайтовете по света, което я нарежда сред гиганти като Amazon и GoDaddy.

Невероятната история на SiteGround и ключовите решения, довели до успеха й на световния пазар, Тенко Николов и Иво Ценов споделиха пред издателя на Forbes България Йордан Матеев, по време на второто издание на Forbes DNA Of Success. Ценов стартира SiteGround в студентските общежития на Американския университет в България, а Тенко Николов е първият нает служител в компанията.

Оттогава мащабите на бизнеса са се променили значително. Компанията има стотици служители само в България, както и собствена офис сграда и офиси в чужбина. „Бизнес за милиарди се гради, като намериш правилните хора и ги оставиш да си свършат работата – казва Тенко Николов, който днес е изпълнителен директор на SiteGround. – И да си до тях, да ги подкрепяш дори когато грешат.“

Двамата разказаха за трудностите, които са имали, и за упоритостта да работят по собствени правила, вместо да се вслушват в общоприетите клишета. Те оспориха и тезата, че чуждестранните клиенти не се доверяват на български компании. „На хората не им пука къде си – заявява Иво Ценов. – Дори в САЩ, където обичат да експериментират, се интересуват просто да си вършиш работата. А България е суперхубаво място за намиране на служители – имали сме служители в 30 държави и най-работливите са били в България.“

Ценов заяви още, че двамата с Николов са инвестирали в над 20 компании от всички континенти и има компании, които искат да преместят централите си в България. „Мечтата ми е да можем лесно да им кажем „Да, елате!“, коментира Ценов в една от редките си публични изяви.

Източник: Forbes

About the Author: Аптраил Халил


Leave A Comment

Големи брандове, които ни се довериха

Ще се радваме да помогнем.

Свържи се с нас и нека заедно започнем дигиталната трансформация на твоя бизнес.