Отново месец декември е този период от годината, в който си даваме равносметка за случилото се през тези няколко месеца и започваме да планираме всичко за следващата. 

В MarketingZeus оставаме верни на себе си и отново споделяме с теб топ 5 бизнес книги, които успяхме да прочетем през тази година и какво впечатление оставиха те в нас. 

А кои бяха останалите книги, които прочетох през годината извън сферата на бизнеса и личностното развитие:

 • Нощта е действие – Илиян Любомиров
 • Лято – Илиян Любомиров
 • Моят баща – Хуан Пабло Ескобар
 • Луната: нашата истинска същност – Хули Леонис
 • Владетелите на България – Делян Момчилов 
 • Хълбоци и пеперуди – Рене Карабаш 
 • Солунският Чудотворец – Фани Попова-Мутафова
 • Писма на Омар до бъдещата му съпруга – Рене Карабаш 
 • Скритият Аз – Карл Юнг 
 • Книгата на Руми – Мариам Мафи
 • Там, където не сме – Георги Господинов
 • Убийства в Манхам – Саймън Бекет
 • Приказки за размисъл – Хорхе Букай
 • Пророкът – Халил Джубран
 • Открий съдбата си с монахът, който продаде своето Ферари – Робин Шарма
 • Пощенска кутия за мръсни приказки

Но когато става въпрос за книги, особено бизнес книги, ние в MarketingZeus.bg с всяка изминала година успяваме да надградим прочетената литература и да се подобрим във всяко едно отношение благодарение на тях. 

1️⃣ Четирите споразумения – Дон Мигел Руис

Всъщност може би не точно бизнес книга, но „Четирите споразумения“ на Дон Мигел Руис е задължително четиво за хората, които търсят израстване и личностно развитие. 

В „Четирите споразумения“ авторът разкрива източника на убежденията, които ни ограничават, отнемат ни радостта и пораждат ненужно страдание. Плод на древната толтекска мъдрост, „Четирите спроазумения“ предлагат могъщ кодекс на поведение, способен много бързо да преобрази живота ни и дани донесе ново усещане за свобода, истинско щастие и любов.

2️⃣ Черният лебед – Насим Талеб

Това беше една от последните ми книги, които всъщност изслушах в аудио вариант вместо класиката – на хартия. Но през последната една година изключително много увеличих слушането на аудио книги именно заради по-бързата консумация на подобно съдържание именно, когато съм в движение. 

„Черният лебед“ е рядко или случайно събитие, което е неочаквано и се отличава с три характеристики – то е непредсказуемо, има огромно въздействие и може да бъде обяснено със задна дата. Тъй като черните лебеди са непредвидими, ние трябва да се пригодим към тяхното съществуване (вместо наивно да се опитваме да ги предвидим).

Невероятният успех на Гугъл е черен лебед, както и терористичните атаки от 11 септември 2001 г. За Насим Никълъс Талеб черните лебеди лежат в основата на почти всичко в нашия свят – от възникването на религиозни течения до събитията в личния ни живот. Години наред Талеб проучва природата ни да се заблуждаваме, че знаем повече, отколкото в действителност знаем.

Защо не обръщаме внимание на феномена „черен лебед“, докато той не се случи? Елегантен, поразителен и универсален в своите приложения, „Черният лебед“ ще промени визията ви за света. 

3️⃣ Влиянието – Робърт Чалдини

Все още не съм завършил „Влиянието“ на мистър Чалдини, но определено мога да кажа, че е една от най-невероятните книги, които съм започвал да чета. От дълго време стоеше в списъка ни за четене и именно през тази година успях да си я взема и да започна да я чета. 

Робърт Чалдини е най-цитираният съвременен социален психолог в света, а е написал само и единствено тази книга (определяна вече като класика). Как е възможно това? Тя наистина е най-информативната и увлекателна книга, написана някога, за влиянието на хората един върху друг, подкупваща читателя с лекия, достъпен стил и ефектно, като в криминален роман поднасяне на материала, а същевременно си остава строго научен труд, в който се анализират механизмите на мотивацията, усвояването на информацията и вземането на решения. Но обяснението на нейния успех следва да се търси другаде – в огромната практическа значимост на разкритите в нея принципи (затова и въз основа на нея са написани десетки други книги).

Всеки ден всеки от нас е в ролята на убеждаващ някого да вземе някакво решение (в личния живот или в професионалната си дейност) или сам е подложен на опити да му бъде оказано влияние. Нас ни атакуват не само от телевизията с реклами или с предложения и презентации в дома ни, ами буквално на всеки ъгъл някой невинно ни подава листче, картичка, разказва ни някаква съчинена история и се стреми да облекчи портфейла ни. Хората, които го правят, може и да не са чели точно тази книга, но са обучени да използват описаните в нея механизми. Жертвите им обаче обикновено не само не ги знаят, но дори и не ги подозират. Затова авторът непрекъснато ни учи как да се защитаваме от тези манипулации.

Разбира се, милионният ѝ тираж не се дължи само на това – тя може да се ползва и като настолна книга от онези, които използват чуждите несъзнавани реакции за свои цели, с подробно описаните в нея шест основни механизма, които карат човека да действа като автомат, без да мисли.

Оттук и огромната ѝ значимост за бизнеса – навсякъде където трябва да се продават стоки или застраховки, да се убеждават клиенти, да се водят преговори, да се разработват рекламни или PR-кампании, маркетингови стратегии и т.н.

Не на последно място тя си остава и най-важната книга по психология на убеждаването, съответно едно от най-добрите учебни помагала (с петнайсет преиздания) по социална психология, конфликтология и мениджмънт.

4️⃣ Илън Мъск – Ашли Ванс

Първата бизнес книга, която бях завършил през тази 2022 година. Мога да кажа само едно – уникална. Определено се превърнах в огромен фен на Илон Мъск, въпреки че сега в последно време натрупа доста негативи, особено след придобиването на Twitter от него. 

Мъск стои начело на един от най-големите подеми в историята на бизнеса. Той е единственият предприемач с достатъчно енергия, сила и въображение, който инвестира цялото си богатство в иновации от друго измерение и революционизира три индустрии едновременно – космическата, автомобилната и енергийната. Мисията на живота му изглежда фантастична, но ако Мъск успее да си купи достатъчно време, той ще предприеме най-голямото пътуване за спасение на човечеството.

Написана след повече от 50 часа разговори с Мъск и интервюта с около 300 души, книгата проследява пътя от нелекото детство на Илън Мъск в ЮАР до върховете на световния бизнес. Авторът Ашли Ванс разказва историите на компаниите на Мъск, които променят света, и живота на човека, който, независимо дали е обичан, или мразен, възхваляван или отричан, създава едно невероятно бъдеще.

В последните месеци името на Илън Мъск е едно от най-споменаваните в световните и българските медии. Широко отразяване във всички български електронни и печатни медии получиха пуснатият наскоро дългоочакван нов модел електромобил Model 3 на Tesla Motors, първите успешни опити на скоростния вакуумен влак Hyperloop, както и историческото вертикално кацане на ракетата Falcon 9, след успешното ѝ навлизане в орбита.

Биографията на Илън Мъск е бестселър на „Ню Йорк Таймс“, една от най-добрите книги на 2015 г. според „Уолстрийт Джърнал“, „Нешънъл Пъблик Рейдио“, „Одибъл“ и „Амазон“.

5️⃣ Маркетинг без бюджет – Игор Ман

Много малко книги в пространството можем да кажем, че са толкова практически като тази книга на Игор Ман – „Маркетинг без бюджет“. В нея буквално са събрани 50 тактики и инструменти, чрез които можем да развием бизнеса си и бизнес начинанията, с които сме се захванали. 

„Маркетинг без бюджет“ е сборник с лесни рецепти за увеличаване на приходите без излишни разходи. Книгата съдържа 50 ефективни маркетингови инструмента, които могат да бъдат използвани при ограничен бюджет за маркетинг или при пълното му отсъствие. За всеки инструмент има подробни описания: кой, какво, кога и как да направи. Идеите, които споделя авторът, засягат различни сфери: маркетинг, реклама, продажби, PR, клиентска лоялност, както и цялостната организация на работата.

„Маркетинг без бюджет“ е предназначена най-вече за собственици, акционери, маркетингови специалисти и топмениджъри на фирми от малкия и среден бизнес.

И така, това беше краткият обзор на бизнес книжките, които успяхме да прочетем през тази година и определено препоръчвам с две ръце. Задължителни четива за всеки, който иска да усъвършенства себе си и бизнеса си.

Сподели ми в коментарите кои са твоите бизнес книги, на които можем и трябва да обърнем внимание и са ти оставили следа в паметта.

About the Author: Аптраил Халил


Leave A Comment

Големи брандове, които ни се довериха

Ще се радваме да помогнем.

Свържи се с нас и нека заедно започнем дигиталната трансформация на твоя бизнес.