Книгата „Богат татко, беден татко“ се смята за библията на личните финанси.

Преди се съгласявах. Вече не.

Книгата често се цитира в социалните мрежи. Хората се прекланят пред автора Робърт Кийосаки. Но съветите, на които учи книгата, не правят повечето от нас финансово по-умни. Или дори по-богати, за да можем да работим по-малко, ако решим.

Най-големият проблем с богатия татко, бедния татко

Това е Робърт. Имаше време, когато той беше учител. Той разгръщаше преносимия флипчарт и даваше невероятни уроци по финанси. Той е един от първите хора, които посочват недостатъците на правителствената валута и ни учат как валутата (като щатския долар) се създава от нищото.

За това съм благодарен на Робърт. Но нещата се промениха. Славата промени Робърт. Сега той има огромно его. Прекомерно гледам финансово съдържание, защото все още има какво да уча.

Наскоро гледах видео как го интервюират. Робърт звучеше като обречен от съдбата. Той буквално казваше на хората да инвестират пари в оръжия. Той разказа истории за ходене по ресторанти с торби с куршуми за продан.

Това не е човек, от когото все още трябва да получаваме инвестиционни съвети. Робърт непрекъснато използва фразата „план за бягство“, сякаш живеем в зомби апокалипсис.

Това не спира дотук. По време на пандемията той разпространи много дезинформация за вируси, ваксини и блокировки. (Не се свързвам с нищо от това, защото не искам да разпространявам лъжите по-нататък – можете да ги потърсите в Google.)

Робърт се смята за финансов експерт. Основните новинарски канали често го питат какви съвети би дал на инвеститорите.Не давам съвети“, казва той. След това той прекарва останалата част от интервюто, като говори на публиката и им казва, че са глупави и в същото време им ДАВА СЪВЕТИ.

Една 5000-годишна мания остарява

Другото ми оплакване е манията на Робърт по златото. Разбира се, добре е да имате малко злато в инвестиционния си портфейл. 5% е цифрата, често цитирана от експертите като защита срещу рецесиите в стила на 2008 г.

Но Робърт е агресивен със златото. Той обожава златото и се държи така, сякаш то е отговорът на рецесиите и бедствията на финансовите пазари. И все пак през мартенската рецесия през 2020 г. златото не свърши работата си. Това не защити инвеститорите, както Робърт каза, че ще.

Не е само Робърт. Робърт е част от група финансови експерти, които бомбардират финансовите медии със съвети да купуват злато и предупреждават за задаващи се сривове. Има Майк Малони, Хари Дент, Питър Шиф и Джеймс Рикардс. Те разпространяват съдържание за деня на страшния съд. Те си изкарват прехраната, предричайки колапса на Америка.

Някои известни писатели правят същото. Не го купувам. Те непрекъснато казват на хората, че щатският долар е свършил и ние вървим към огромен срив. Те продават книги, разказващи същия разказ, и след това предлагат злато като решение на всички наши проблеми. Удобно е, че много от тях притежават компании, които продават злато.

Златото има много недостатъци, които те пренебрегват. Може да се намери повече злато (като петрол). Предлагането на злато се увеличава с около 2% годишно. Златото е тежко, трудно се съхранява, лесно се открадва от вас и има много малка полза освен да бъде претопено за бижута, които милиардерите могат да носят в своите бункери.

Всяка инвестиционна книга в историята казва нещо от рода на диверсификация къде инвестирате парите си. Това е добър съвет. Това определено е по-добър съвет, отколкото да вложите всичките си пари в злато.

Очевидно не е нужно да плащате данък

Плащайте си данъците. Аз не плащам данъци!

Да, богатите хора да се хвалят, че не плащат данъци, е досадно. Обществото се нуждае от данъци, за да могат правителствата да управляват икономиката. Робърт казва, че не им плаща. Безос и Мъск също се измъкват, като плащат почти нищо.

white book page with black background

Дали повече дългове са отговорът?

Книгата и ученията на Робърт ни насърчават да задлъжнеем колкото можем и да купим недвижим имот.

Играх настолната игра Rich Dad Poor Dad с моя партньор и приятели. Смисълът на играта става болезнено очевиден, след като изиграете няколко рунда. Вземете колкото можете повече дългове и купете недвижим имот.

Това работи за някои хора … но не и за мен. Не искам планина от дългове, за да купя инвестиционни имоти. Манията да се третират жилищните имоти като бизнес е адски досадна. Кога изкупуването на всички домове от семействата и превръщането им в бизнес стана добре? Нищо чудно, че цените на жилищата станаха толкова огромни.

The Wall Street Journal съобщи, че финансовият гигант Blackrock е започнал да повишава цените на жилищата в някои райони на Америка и да ги отдава обратно под наем.

Живея и работя във Варна и имотите са толкова скъпи, че много хора от като мен просто наемат – и планират да го правят завинаги. Разбира се, в България сме с мисленето, че трябва да си купим имот в даден етап от живота.

Или отиваме в банката на мама и татко и вземаме пари назаем от тяхната пенсионна сметка с обещание да им ги върнем, знаейки, че този ден вероятно ще бъде след смъртта им. (Ако приемем, че имате родители, които имат пари, разбира се. Аз нямам тази привилегия.)

След това има стрес от целия този дълг. Ако следвате съвета на Робърт, в крайна сметка ще почувствате тежестта на много дългове. Ако има рецесия или глобална здравна криза, която принуждава хората да бъдат затворени в домовете си, нивата на стрес се повишават.

Трябва да намерите начини да върнете целия дълг. Разликата в доходите може да унищожи много инвеститори в недвижими имоти. Изпадането в много дългове не е практично за всеки. Не съсипвам добрия нощен сън заради дългове за недвижими имоти. Кой каза, че трябва да сме адски богати, за да сме щастливи?

Книгата е написана преди интернет

„Богат татко, беден татко“ не е писан през дигиталната ера. Това е остаряло. Базира се на стари инвестиционни стратегии.

Най-вече – книгата е преди Web 3.0., където всичките правила за инвестиране и финанси се пренаписват. За да отдаде на Робърт известна заслуга, той препоръчва Биткойн да бъде малка част от портфолиото на инвеститора, така че той не е напълно луд.

Но все пак препоръчването на книга, написана толкова отдавна, като практичен финансов съвет, който можем да използваме днес, е погрешно. Имаме нужда от модерен подход, без всички страхове.

Има по-добри ресурси от богатия татко, бедния татко

Има съвременни ресурси, които могат да ви помогнат да придобиете основно разбиране за финансовите пазари, да диверсифицирате, да поемате разумни рискове и да разберете Web 3.0. Моят избор е Real Vision Finance в Youtube.

Те покриват традиционни пазари — валута, облигации, акции. Те също така обхващат Web 3.0 — NFT (незаменяеми токени), Bitcoin, Ethereum, DeFi (децентрализирани финанси) и виртуална земя на платформи като Decentraland (бъдещето на недвижимите имоти). Има и други ресурси, които не съдържат целия страх:

  • Stansberry Research
  • Греъм Стивън
  • Новини на Нагет
  • Андрей Джих
  • Ark Invest, ръководен от Cathie Wood
  • Future A16z Blog

Тези ресурси ще ви помогнат да станете финансово по-грамотни. Не е нужно да сте банкер, за да ги разберете. Най-хубавото е, че те не се бъркат в главата ви за кликвания, които им правят пари.

Какво означава всичко това за вас?

„Богат татко, беден татко“ е остаряла книга. Тя е препоръчана много, защото е написана от човек, който вече не е разпознаваем поради успех и алчност.

Получаването на финансови съвети от много и различни хора на света е лоша идея. Очевидно инвестирането в оръжия и куршуми, които подхранват лична надпревара във въоръжаването, също не е отговорът.

Трябва да спрем да препоръчваме Rich Dad Poor Dad като добра книга за финансите. Попадането в много дългове може да ви създаде проблеми. Инвестирането на всичките ви пари в един актив е изключително рисковано. Купуването на злато не е гарантирано, че ще ви предпази от рецесии, както научихме при срива на фондовия пазар през 2020 г.

Най-доброто финансово образование, което можете да получите, идва от множество различни търговски обекти, чиято единствена цел не е да ви плашат или да говорят с вас.

Смесете стария свят на финансите с новия свят на финансите. Инвестирайте в това, което има смисъл за вашата ситуация и ви помага да спите вечер. Останалото е шум, управляван от его, предназначен да ви накара да се страхувате.

About the Author: Аптраил Халил


Leave A Comment

Големи брандове, които ни се довериха

Ще се радваме да помогнем.

Свържи се с нас и нека заедно започнем дигиталната трансформация на твоя бизнес.