Искате ли да възстановите вашия WordPress сайт от наказание за търсене в Google?

Санкциите на Google са страшен кошмар за всеки собственик на уебсайт. Вашите уеб страници могат да бъдат премахнати от резултатите от търсенето или отпаднали в класирането при търсене, което води до значително намаляване на органичния трафик.

В тази статия ще ви покажем как да възстановите WordPress сайт от наказание в Google Търсене.

Какво е наказание за Google Търсене?

Наказанието за търсене е наказание, което Google налага на уебсайтове, които нарушават неговите указания.

Целта на Google е да представи най-добрите резултати от търсенето на своите потребители. Въпреки това, сайтове, които се опитват да манипулират или мамят системата, за да постигнат по-високо класиране при търсене чрез неетични средства, обикновено получават санкции при търсене.

В резултат на това наказаните WordPress сайтове може да видят спад в класирането при търсене или да бъдат премахнати от резултатите от търсенето в екстремни случаи.

Google налага 2 вида санкции:

 • Ръчни санкции – Те се налагат от вътрешния екип на Google и вие сте уведомени за всяко нарушение. Може да е за неща като спам съдържание, маскирани изображения, скрит текст, неестествени вътрешни и външни връзки и други нарушения на указанията на Google Search Essentials.
 • Наказания за алгоритъм – Наказание за алгоритъм е, когато Google пусне актуализация на алгоритъма за търсене, за да предостави по-добри резултати от търсенето. Този тип наказание е трудно да се диагностицира, защото не получавате никакво известие от Google.

Как да проверите за наказание в Google Търсене?

Ако вашият WordPress сайт е засегнат от наказание за търсене в Google и не сте сигурни как да го проверите, тогава има различни начини, които можете да опитате.

Проверете за ръчни действия в Google Search Console.

Първо, можете да влезете в акаунта си в Google Search Console и да потърсите ръчни санкции наложени от търсачката. Просто се насочете към Сигурност и ръчни действия » Ръчни действия от менюто Search Console вляво. Тук ще видите всяко ръчно наказание наложено от Google.

Ако видите съобщението „Няма открити проблеми“, значи сте чисти. Въпреки това, ето списък с ръчни действия, които Google може да приложи към вашия сайт:

 • Сайтът е злоупотребяван от спам от трети страни
 • Спам, генериран от потребителите
 • Спам безплатен хост
 • Проблем със структурирани данни
 • Неестествени връзки към и от вашия сайт
 • Слабо съдържание с малка или никаква добавена стойност
 • Чист спам
 • Прикриване или скрити пренасочвания
 • Прикрити изображения
 • Несъответствие на съдържанието на AMP
 • Подли мобилни пренасочвания
 • Скрит текст или натрупване на ключови думи
 • Нарушения на правилата за новини и открития

Проверете Google Analytics за спад в органичния трафик.

След това можете да проверите органичния трафик на вашия сайт в Google Analytics. Ако има значителен спад, това може да е резултат от наказание за търсене.

Този метод е полезен за проверка за санкции на алгоритъма, особено след като Google пусне нова актуализация. В Google Analytics 4 можете да отидете на Отчети » Придобиване » Придобиване на трафик и да разгледате цифрите за органично търсене.

Можете да редактирате периода от време в горната част и да го сравните с предишен период, за да търсите спад в трафика.

За да разберете по-нататък, можете да използвате инструмент за проследяване на ключови думи и да видите класирането на думите за търсене за вашия уебсайт.

Ако забележите спад в класирането на различни ключови думи, това може да означава, че сте били засегнати от наказание за търсене.

Търсете вашия уебсайт и съдържание в Google

И накрая, ако не виждате вашите уеб страници да се показват в резултатите от търсенето с Google, тогава има начин да проверите дали е забранен или премахнат.

Просто въведете „site: example.com“ в Google и вижте дали вашият сайт се показва. Просто заменете example.com с URL адреса на собствения си сайт.

Ако не виждате уебсайта си да се показва в резултатите от търсенето, той може да бъде премахнат поради наказание за търсене.

Можете също така да търсите част от текста от най-важните си страници в Google. Това също ще помогне да се провери за премахване или спад в класирането при търсене за основните страници.

Имайки предвид това, нека да разгледаме различни начини, по които можете да възстановите уебсайт на WordPress от наказание за търсене в Google.

Извършете SEO одит, за да откриете критични проблеми

SEO одитът е процес на установяване дали вашият уебсайт на WordPress е правилно оптимизиран за търсачките.

Провеждането на SEO одит може да помогне за разкриването на критични SEO проблеми и грешки на вашия сайт. По този начин можете бързо да ги коригирате и да възстановите сайта си от наказание при търсене.

Лесен начин за извършване на SEO одит в WordPress е чрез използване на приставката All in One SEO (AIOSEO). Това е един от най-добрите плъгини за SEO WordPress, който помага да настроите сайта си за търсачки без технически познания.

С AIOSEO можете да използвате неговия инструмент за SEO анализ в таблото за управление на WordPress, за да извършите одит. Той проверява вашия сайт по различни параметри и подчертава всички критични проблеми.

Освен това получавате препоръки за коригиране на грешки, което ще помогне за възстановяване на сайта ви от наказание.

Почистете своя backlink профил

Една от най-често срещаните причини, поради които Google налага наказание за търсене, е поради неестествени връзки към и от вашия уебсайт.

Сайтове, които са закупили спам връзки или участват в различни схеми за връзки, за да подобрят класирането си в търсачките, се наказват основно от Google. Това може да стане чрез ръчно действие или актуализация на алгоритъм.

Бърз начин да възстановите сайта си от такива наказания е чрез идентифициране и премахване на спам препратки. Това обаче може да отнеме много време, особено ако трябва да посетите всяка страница на сайта си, за да премахнете обратната връзка.

По-лесен начин да направите това е като използвате AIOSEO. Той предлага мощна функция Link Assistant, която ви помага да видите всички вътрешни и външни връзки на вашия сайт.

Първо трябва да отидете на All in One SEO » Link Assistant от вашия административен панел на WordPress. След това можете да кликнете върху раздела „Доклад за домейни“ в горната част.

Ако не можете да премахнете неестествена, спам или изкуствена връзка, тогава можете да ги отхвърлите с помощта на инструмента на Google за отказване на връзки. Имайте предвид, че този метод е за потребители с технически познания и не е подходящ за начинаещи.

За повече подробности прочетете инструкциите на Google как да отхвърлите връзки към вашия сайт.

Извършете одит на съдържанието

Друг начин да възстановите уебсайта си от наказания за търсене в Google е чрез проверка на съдържанието ви.

Ето няколко неща, които можете да разгледате и коригирате на уебсайта си.

Коригиране на слабо и дублирано съдържание

Google ще санкционира сайтове с оскъдно съдържание с малка или никаква стойност за потребителите.

Това включва съдържание с ниско качество, което е автоматично генерирано или предадено чрез софтуер. Или партньорски страници с няколко параграфа и връзка за популяризиране на продукти.

По същия начин, ако имате дублирано съдържание или статии, извлечени от други уебсайтове, тогава Google може също да ви наложи наказание за търсене.

Лесен начин да поправите това е като идентифицирате страници, които имат подходящо или слабо съдържание и след това ги пренапишете.

Можете да използвате Google Analytics, за да откриете страници с много нисък или никакъв трафик. Просто отидете на страницата Отчети » Ангажираност » Целева страница в Google Анализ.

След като разкриете съдържание с малко текст, можете да добавите повече стойност, като покриете темата в дълбочина, като направите съдържанието ангажиращо с помощта на изображения и видеоклипове и гарантирате, че имате уникално съдържание.

От друга страна, можете да намерите страници с дублирано или автоматично генерирано съдържание и просто да ги премахнете от уебсайта си.

Просто копирайте част от текста и го въведете в Google. Търсенето ще покаже всички страници и публикации на вашия сайт с едно и също съдържание.

Ако други уебсайтове са откраднали вашето съдържание, тогава можете да използвате инструменти като Copyscape, за да намерите плагиатствано съдържание.

Премахнете препълването на ключови думи и скрития текст

Ако текстът на вашия сайт няма смисъл и е пълен с думи за търсене, за да се класира по-високо, тогава можете също да получите наказание за търсене за препълване на ключови думи. По същия начин уебсайтове със скрит текст и ключови думи в CSS стила на вашия сайт също могат да бъдат санкционирани от Google.

Можете лесно да коригирате този проблем, като премахнете или редактирате съдържание, което има претъпкване с ключови думи. За да проверите за препълване на ключови думи, можете да използвате безплатния инструмент за проверка на плътността на ключовите думи на WPBeginner, за да анализирате всяко съдържание за плътност и честота на ключови думи.

След като проверите съдържанието си за прекомерна оптимизация, опитайте да използвате варианти и избягвайте да повтаряте едни и същи думи за търсене.

Можете също да използвате инструменти за изследване на ключови думи като безплатния генератор на ключови думи на Semrush, за да намерите различни ключови думи, които да използвате във вашето съдържание.

Semrush предлага също инструмент за помощник при писане на SEO, който ви помага да откриете LSI и свързани ключови думи, резултат за четливост, езиков тон и други, за да ви помогне да създадете оптимизирано съдържание.

Премахване на спам, генериран от потребители

След това трябва да проверите уебсайта си за спам коментари.

Това са коментари, които имат рекламни връзки, спам потребителски имена, автоматично генерирани коментари или коментари извън темата и други неподходящи връзки.

В WordPress можете просто да отидете на Коментари от таблото за управление на WordPress и след това да маркирате коментара като спам.

Можете също да изберете опцията Кошче и да премахнете коментара.

Прегледайте вътрешните връзки на вашия сайт

Роботите за търсене на Google използват връзки на вашия уебсайт, за да намерят ново съдържание и да изградят контекстуална връзка между вашето ново и старо съдържание.

Проверката на вътрешните връзки помага да възстановите вашия WordPress сайт от наказание на алгоритъм.

Например, ако няма или има малко вътрешни връзки на дадена страница, тогава можете да добавите вътрешни връзки към други подходящи страници и да подобрите тяхното класиране.

Използвайки асистента за връзки на AIOSEO, можете да подобрите вътрешните връзки на вашия уебсайт. Той ще ви покаже съществуващи връзки и ще предостави нови възможности за свързване. Освен това можете също да маркирате осиротели страници, които нямат вътрешни връзки.

Уверете се, че вашият сайт не е хакнат

Ако уебсайтът ви направен на WordPress е хакнат и инжектиран със злонамерен код, който може да подведе указанията на Google, можете да получите наказание.

Обикновено хакерите биха добавили скриптове или части от код, които биха създали скрити пренасочвания на вашия уебсайт.

Тъй като това противоречи на указанията, вашите уебсайтове може да бъдат деиндексирани от резултатите от търсенето.

Можете да проверите за проблеми със сигурността в Google Search Console, като се насочите към секцията Сигурност и ръчни действия » Проблеми със сигурността.

Освен това можете да стартирате одит на сигурността на WordPress сайта, за да откриете всички проблеми, които могат да доведат до наказание.

Например, можете да сканирате сайта си за злонамерен софтуер и други уязвимости в сигурността. Препоръчваме да използвате плъгин за сигурност на WordPress като Sucuri, за да предотвратите атака срещу вашия уебсайт. Той също така проверява файловете на вашия сайт за подозрителен код и помага за почистването на уебсайта ви.

Проучете последните актуализации на алгоритъма на Google

И накрая, ако видите спад в трафика или класирането при търсене след актуализация на Google, тогава може да бъдете засегнати от наказание на алгоритъма.

За разлика от ръчното наказание, много е трудно да се диагностицира въздействието на промяната на алгоритъма. Google няма да ви каже причината за спада в класирането или трафика за вашия сайт.

Можете обаче да проучите най-новата актуализация на алгоритъма на Google и да видите какво се е променило. След това можете да проверите SEO, съдържанието и сигурността на вашия сайт, за да отстраните всички проблеми.

Най-добрият начин да сте в крак с най-новите промени и корекции на алгоритъма е като следвате блоговете на компанията. Има много популярни маркетингови и SEO блогове, които споделят последните новини, казуси и друга информация за промените в алгоритъма на Google.

Изпратете молба за преразглеждане за премахване на санкциите

След като коригирате проблем, довел до наказания за търсене в Google, следващата стъпка е да подадете молба за преразглеждане и да премахнете наказанията.

Тази стъпка е доста проста, ако получите ръчно наказание. Можете да се насочите към вашия акаунт в Google Search Console, да прегледате секцията за сигурност и ръчни действия и да поискате преглед на проблема с частиците.

Когато подавате молба за преразглеждане, ви препоръчваме да покриете следните неща:

 • Обяснете, че разбирате в детайли указанията и най-добрите практики на Google. Можете да споделяте връзки към отговори във форуми на Google, видеоклипове в YouTube и друга документация, предлагана от Google относно ръчните действия.
 • Покажете, че сте направили всичко възможно, за да коригирате проблема, като например премахване на неестествени връзки. Можете да включите екранни снимки, списък с премахнати връзки и да предоставите други доказателства, за да представите своя случай.
 • Уверете се, че вашият сайт е направен за потребители, а не за търсачки, и няма да повторите същата грешка. Можете също така да се уверите, че всички други дейности на вашия уебсайт са в рамките на указанията на Google.

След като изпратите заявка за разглеждане, Google ще я прегледа.

Времето за реакция обикновено зависи от тежестта на наказанието. Може да отнеме дни, седмици и дори месеци, за да получите отговор от Google и да разберете дали наказанието ви е отменено или не.

Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да научите как да възстановите WordPress сайт от наказание за търсене в Google.

About the Author: Аптраил Халил


Leave A Comment

Големи брандове, които ни се довериха

Ще се радваме да помогнем.

Свържи се с нас и нека заедно започнем дигиталната трансформация на твоя бизнес.