Светът се промени, след като OpenAI, американска изследователска лаборатория за изкуствен интелект, стартира нов чатбот, задвижван от изкуствен интелект през ноември 2022 г.

Всеки новинарски сайт и платформа за социални мрежи споменават ChatGPT и как е помогнал на хората да постигнат X, Y и Z. Досега шумът около ChatGPT е леко намалял, но интересът на хората към платформата продължава да расте.

Като специалист по SEO и автор на съдържание, бях скептичен относно използването на AI инструменти за създаване на съдържание и SEO поради негативното отношение на Google към генерираното от AI съдържание и масовото му разпространение в мрежата.

Ето защо Google въведе няколко полезни актуализации на съдържанието, за да елиминира плиткото съдържание от водещите резултати на търсачката.

Освен това, той също направи официално изявление относно AI:

Използването на автоматизация – включително AI – за генериране на съдържание с основна цел манипулиране на класирането в резултатите от търсенето е нарушение на нашите правила за спам.

Въпреки това е важно да се признае, че не всяка употреба на автоматизация, включително генерирането на AI, е спам. Автоматизацията отдавна се използва за генериране на полезно съдържание, като спортни резултати, прогнози за времето и преписи.

AI има способността да захранва нови нива на изразяване и креативност и да служи като критичен инструмент, който да помага на хората да създават страхотно съдържание за мрежата.

Въпреки съобщението на Google за потенциалния неблагоприятен ефект от съдържанието, генерирано от AI, собствениците на уебсайтове продължават да публикуват генерирано от AI съдържание на своите уебсайтове.

В тази статия искам да ви покажа как използвам ChatGPT за създаване на висококачествено съдържание за моите лични сайтове и клиентски сайтове. Няма да намерите подкани като „генериране на схема“ или „дайте ми идеи за ключови думи“, защото няма да можете да създавате и оптимизирате съдържанието си въз основа на генериращите AI предложения (все още).

Множество инструменти за писане на съдържание за SEO могат да ви помогнат да пишете и оптимизирате съдържание за органичните резултати от търсенето. Освен това съдържанието на ChatGPT на моите клиенти и моите собствени уебсайтове в някои аспекти се представи добре в резултатите от органичното търсене.

Вместо това ще споделя подкани, които използвам, за да ускоря писането си и да създавам качествено съдържание. Те работят добре и за ChatGPT и Bard!

Това са няколко съвета, които доказано работят за мен. Непрекъснато експериментирам с AI инструменти и ще споделям още подкани, които могат да направят истинска разлика в нашата работа като маркетолози  и собственици на бизнеси. 

Какво е [тема]?

Винаги съм се борил да пиша ясни и кратки определения. В миналото трябваше да прегледам няколко източника преди да мога да напиша кратко и лесно за разбиране определение.

ChatGPT и Bard могат перфектно да го направят! Всеки път, когато пиша нова статия и трябва да включа дефиниция, използвам генериращ AI, за да получа идеи.

Моля, обърнете внимание, че казах „за да получа идеи“, но не и за копиране и поставяне на определение! Ако сте създател на съдържание, който се бори да пише кратки дефиниции, опитайте тази подкана!

Напиши ми заглавие до 60 знака с думите [тема]!

ChatGPT може да създава мета заглавия и мета описания въз основа на вашите изисквания.

Той също така разбира заявки като „направете го по-кратко“ или „направете го по-запомнящо се“. Когато ми свършат идеите, използвам ChatGPT и Bard.

Това е абсолютно безопасно за вашия уебсайт. Няма да получите наказание от търсачките за използване на AI за тази цел.

Списък с често задавани въпроси за уеб страница относно [тема]

Повечето публикации в блогове, които пиша за моя уебсайт или клиентски уебсайтове, имат раздел с ЧЗВ (често задавани въпроси).

Този раздел обикновено обхваща популярни въпроси, които потребителите търсят в Google.

Ако пишете полезни отговори и добавите маркиране на schema.org, Google може да създаде красив фрагмент за вашата статия в органичните резултати от търсене, като този:

Вместо да обмислям идеи сам или да ги крада от резултатите от търсенето, използвах ChatGPT, за да генерирам често задавани въпроси за една от моите статии.

Заслужава да се отбележи, че не копирам/поставям AI съдържание такова, каквото е! Използвам идеи за създаване на съдържание, написано от хора!

Влиянието на генерираното от AI съдържание върху SEO все още не е добре проучено. Ето защо не бих рискувал да публикувам много AI съдържание на мой или клиентски уебсайт.

Генерирай schema markup за следния въпрос и отговор

По-рано в тази статия ви показах как внедряването на маркиране на schema.org може да помогне на страниците на вашия уебсайт да се откроят в резултатите от органичното търсене и да получат по-висок CTR (честота на кликване). Следващият въпрос трябва да бъде „Как да го приложа?“ Ако стартирате уебсайт на WordPress, някои добавки, като All-in-one SEO, могат да ви помогнат да внедрите схема. Има обаче безплатен начин да го направите, като използвате ChatGPT и Bard. Използвам следната подкана за бързо генериране на маркиране на схема за страници на уебсайтове:

Дай ми данни за [тема] с източници

Винаги, когато имам нужда от данни, за да архивирам изявленията си, трябва да прегледам множество уебсайтове. ChatGPT може да ускори този процес чрез изброяване на множество източници от различни уебсайтове. Препоръчвам да прегледате списък с източници, тъй като ChatGPT-3 понякога предоставя неправилни връзки.

Финални думи

ChatGPT може значително да ускори работата ви, ако знаете как да го използвате разумно. Ето защо се натъквате на стотици статии с ChatGPT подкани. Повечето са боклук и няма да ви помогнат да създадете уникално, оптимизирано съдържание, което да се класира високо в Google.

Generative AI наскоро постигна огромен напредък, но все още не може да създава съдържание като хората. Това може да се промени скоро, но не знаем колко скоро. Бавно ще достигнем точката, когато повечето от писменото съдържание в интернет ще бъде генерирано от AI. Въпреки това нямаме представа какво ще направят Google и други търсачки по въпроса.

Влиянието на AI върху SEO все още не е проучено задълбочено. Ето защо публикуването на куп статии с AI на вашия уебсайт е на ваш собствен риск.

Има страхотен въпрос, който бих искал всеки създател на съдържание да си зададе, преди да използва инструменти за писане на AI:

Защо някой би прочел вашата генерирана от AI статия, ако вие не сте се осмелили да я напишете?

About the Author: Аптраил Халил


Leave A Comment

Големи брандове, които ни се довериха

Ще се радваме да помогнем.

Свържи се с нас и нека заедно започнем дигиталната трансформация на твоя бизнес.