Щатският долар е най-близкото нещо до световна валута. Това е предпочитаният метод на плащане за повече международни транзакции от всяка друга валута. Това е основната резервна валута за страните по света, независимо дали са приятелски или враждебни. Десетки държави по света обвързват стойността на своите местни търгове с него.

Доминирацията на долара е свързано с възхода на САЩ като глобална суперсила след Втората световна война. Оттогава инвеститорите разчитат на доларите – и активите, деноминирани в тях, като американските държавни облигации – да бъдат сред най-добрите места за скриване на богатство, както в добри, така и в лоши времена. Привлекателността е несравнимата мощ и стабилност на страната. САЩ не само притежават най-мощната армия и най-голямата икономика в света, но и се управляват от закони, а не от капризите на управляващите, осигурявайки известна степен на политическа стабилност.

Друго предимство: деноминираните в долари активи са толкова изобилни, че са сред най-„ликвидните“ активи в света – което означава, че могат лесно да бъдат купувани и продавани. Хората се втурват към долара, дори когато самите САЩ са в беда: по време на срива на жилищния сектор в САЩ, който започна през 2008 г., доларът се повиши с повече от 26% спрямо кошница от шест други основни валути в рамките на 12 месеца.

Защо доларът е толкова доминантен?

Американската валута управлява отчасти, защото американската икономика е масивна – тя е почти толкова голяма, колкото номер 2 Китай, номер 3 Япония и номер 4 Германия взети заедно. Икономическата сила на САЩ също се подкрепя от най-големите и ликвидни капиталови пазари в света. Американските фондови пазари превъзхождат тези на други страни и са дом на много от най-богатите и авангардни компании в света. Националните пазари на облигации са още по-големи, като само пазарът на държавните облигации на САЩ е набъбнал до 27 трилиона долара. Когато компаниите трябва да съберат пари, те най-вероятно ще се обърнат към американските пазари, независимо дали става въпрос за продажба на акции, емитиране на облигации или теглене на заеми.

На американските банкноти може да е отпечатано „In God We Trust“, но силата на американските институции е тази, която подкрепя вярата на хората в долара. Силното върховенство на закона обикновено предотвратява произволното използване на политическа власт, а изборите исторически са били свободни и честни. Федералният резерв на САЩ има силни резултати в запазването на своята независимост, за разлика от централните банки в много други страни. А САЩ са финансово стабилни: те са сред шепата страни, които никога не са изпадали в неизпълнение на задълженията си или са били разтърсвани от хиперинфлация. Тези качества правят долара привлекателен източник на стойност – и сред най-сигурните залози, когато пазарите се развалят.

Доларът има силата на властта на своя страна. Световната резервна валута се е променяла през вековете, но обикновено не без криза, промяна в икономическото господство и изминаването на много години. Британският стерлинг започна да губи блясъка си през 1890-те години, след като САЩ изпревариха Обединеното кралство като най-голямата икономика в света. Но отне още половин век, две световни войни и пълна фискална криза в Обединеното кралство, за да може зелените пари да детронират паунда. Бързо напред към днешния ден и пречките пред промяната са още по-големи. Това е така, защото световните финанси са свързани по-тясно, отколкото някога са били, и са проектирани около долара. Следователно изместването на долара може да изисква не само икономическа или друга голяма катастрофа, но и цялостна промяна в начина, по който се извършват финансовите транзакции.

1 U.S. dollar banknote

Кой се възползва от силния долар? И кой не?

Зависи къде се намирате в световния финансов ред.

За Щатите

Едно голямо предимство е, че правителството на САЩ може да поеме огромен дългов товар – с $34 трилиона, неговият дълг е значително по-голям от годишното икономическо производство на страната от $27 трилиона – без да се налага да плаща премия на кредиторите. Доверието и търсенето на долара също позволява на кредитополучателите в САЩ да плащат сравнително ниски лихви за жилищни ипотеки, заеми за автомобили и корпоративни дългове. Всичко това помага да се засили самата икономическа и финансова доминация, която направи долара номер 1 на първо място. Нещо повече, това, че са в центъра на глобалната финансова мрежа, означава, че САЩ често са защитени от отзвука, който възниква, когато проблемите се случат другаде в световната икономика.

За всички останали

Икономическите богатства на останалата част от света често се покачват или падат въз основа на решения, взети от САЩ (които също обикновено са в полза на САЩ). Например, решение на Федералния резерв да повиши лихвените проценти може на практика да ограничи увеличаването на наемите и цените на хранителните стоки за обикновените американци. Но също така обикновено повишава стойността на долара в сравнение с други валути.

Ако дадена страна иска да предотврати падането на собствената си валута спрямо долара, тя може да последва примера с подобно увеличение на курса. Но какво ще стане, ако икономиката на тази страна не трябва да натисне спирачките на инфлацията? След това потенциално пропилява икономическия растеж с повишаване на лихвените проценти, всичко това защото се е чувствал принуден да отговори на политиката на САЩ. Същата държава може просто да позволи на валутата си да падне, но това би имало други последици, включително риск от подхранване на инфлацията. Освен това всеки деноминиран в долари дълг, държан от това правителство и неговия народ, ще стане по-скъп за изплащане с местна валута.

Това е голям проблем за много страни, особено за тези с развиващи се икономики. Ако дълговете станат твърде неуправляеми, може дори да настъпи финансова криза.

След това има американското използване на долара като инструмент на външната политика. Като източник на най-известната валута в света, САЩ са дом на много от най-големите финансови институции в света, което им дава контрол върху основните мрежи, използвани за търговия и финанси. Това споразумение позволява на САЩ да използват долара като оръжие чрез отрязване на лица, компании и правителства от глобалната финансова система.

САЩ подложиха страни като Северна Корея, Иран и наскоро Русия на този вид наказание, под формата на икономически санкции. След като Русия нахлу в Украйна през 2022 г., САЩ и Европейският съюз отрязаха седем руски банки от SWIFT, глобалната услуга за финансови съобщения. САЩ също обездвижиха някои руски активи, спряха способността на централната банка да търгува с долари и забраниха на някои от най-известните магнати в страната да участват в международната финансова система. Рублата се срина с 30% спрямо долара веднага след първия кръг от санкции, въпреки че оттогава валутата се възстанови известно време, а военновременната руска икономика повиши заплатите и запази икономиката в движение въпреки санкциите.

concrete building with USA flags

Как доминацията на долара може да бъде застрашена?

Най-големите заплахи за долара дебнат в САЩ…

Дълг и дисфункция

Никакви разходи на федералното правителство не могат да се извършват без одобрението на Конгреса и Конгресът трябва периодично да разрешава увеличения на отделен „лимит на дълга“, за да отчете новите разходи за дефицит на законодателите. Тези задължителни гласувания предоставят широка възможност на законодателите да използват своите лостове, за да настояват за несвързани искания.

През 2023 г. много републикански законодатели се противопоставиха на увеличаването на лимита за заеми на Министерството на финансите – за вече одобрени от Конгреса разходи – докато президентът Джо Байдън и неговите съюзници от Демократическата партия в Конгреса не се съгласиха на съкращения на разходите. Повтарящите се спорове за тавана на заемите, в който се ангажираха и двете големи политически партии, накараха Министерството на финансите отново да достигне лимита на дълга през януари. Отделът беше принуден да използва спешни счетоводни мерки в продължение на няколко месеца, за да предотврати неизпълнение на задълженията, преди най-накрая да бъде сключена сделка.

Това беше последният път, когато Конгресът флиртуваше с фалит през последното десетилетие. Всеки път, когато Конгресът си играе с дълга на нацията или със способността на правителството да се самофинансира, доларът печели нов удар. Заплахата от технически фалит на няколко пъти накара двама от тримата основни кредитни оценители да лишат САЩ от най-високия рейтинг на дълга. Отделно, републиканците и демократите в Конгреса са използвали рутинния процес за разрешаване на финансиране на правителствени агенции като възможност да наложат своя лост, внасяйки определена рутина в затварянето на правителството на САЩ.

Злоупотреба с привилегията

Съществуват рискове, произтичащи от това, че САЩ прекомерно използват или злоупотребяват с привилегированото си положение в центъра на световната валутна вселена. Ако САЩ станат твърде жестоки или непредсказуеми с икономическите си санкции, тогава някои страни могат сериозно да се опитат да намерят начини да намалят експозицията си към долара. Клубът BRICS, който включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, набира нации производителки на петрол и други да се присъединят и да се отклонят от долара, въпреки че засега напредъкът им е ограничен.

a pile of money sitting on top of each other

Възможните алтернативи

Има, разбира се, много други поддържани от правителството валути по света и някои от тях имат значителни позиции в международния финансов небосвод. Но всеки – поне засега – има значителни недостатъци в сравнение с могъщия долар, както и златото и биткойните.

Евро

Еврото — общата валута на по-голямата част от Европейския съюз — е категорично номер 2 в световен мащаб, измерено по обема на международните транзакции, резервите и размера на капиталовите пазари. Но трябва да преодолее огромни препятствия, ако има някакъв шанс да срине долара.

Докато някои от страните, които са в основата на еврото, имат много по-дълга история от САЩ, самата валута е само на около четвърт век. И тази кратка история понякога е била трудна. През 2011 г. опасенията относно неустойчивия дълг в части от блока почти взривиха целия проект, като се заговори, че страни като Гърция и Италия може да се наложи да се откажат от общата валута, за да избегнат още по-голяма икономическа катастрофа. Ситуацията се стабилизира след години на спасяване и възстановяване, но остава известно напрежение с бюджетните решения, които все още се вземат на национално ниво, въпреки че паричната политика е определена за цялата еврозона.

Китайски юан

Китай, разбира се, е най-големият геополитически и икономически съперник на Америка и от години се говори, че юанът може да бъде претендент да измести долара един ден. Въпреки че Пекин предприе стъпки за насърчаване на международната употреба на своята валута, правителството е затруднено по няколко начина. Икономиката на Китай все още е с 4 трилиона долара по-малка от тази на САЩ и може би по-важното е, че нейните капиталови пазари остават малки в сравнение.

Дори ако страните и компаниите искат да държат голям дял от своите резерви в така наречения ренминби, просто няма достатъчно ликвидни активи — аналогични на американските държавни облигации — за инвеститорите да паркират своите юани.

Например руските компании започнаха да емитират местен дълг в юани, защото рублата е непривлекателна за инвеститорите и защото те не могат да получат долари. Но нямаше достатъчно юани, за да покрие цялото руско корпоративно финансиране, отчасти защото Китай ограничи ликвидността си извън границите си.

Китайската система на управление също е недостатък; тя упражнява строг контрол върху преместването на капитали през границите от страх, че повече пари ще излязат от страната, отколкото в нея. Освен това институциите на нацията имат малка независимост, подлагайки глобалните инвеститори на капризите на централното правителство. Докато и освен ако парите не бъдат напълно либерализирани в Китай, може би заедно с неговата система на управление, Китай вероятно ще има трудности да убеди достатъчно инвеститори да се доверят достатъчно на юана, за да го превърнат в основна резервна валута.

Злато или биткойн

Някои хора твърдят, че истинският наследник на долара изобщо няма да бъде държавна валута, а злато или биткойн. Тези варианти са изправени пред различни пречки. Златото е хранилище на богатство от хилядолетия и е основна част от световната парична система през по-голямата част от 20-ти век. Но използването му като основна форма на плащане се оказа рисковано за финансовата и икономическата стабилност, което доведе до изоставянето на традиционния златен стандарт през 30-те години на миналия век и премахването на модифицирана версия през 70-те години. Биткойн и други криптовалути са много по-нови и все още не са показали вида стабилност и широко приемане, които биха били необходими за глобална резервна валута.

И така, под заплаха ли е доларът?

Най-добрият отговор е не. Недоволството от господството на долара се засили, тъй като САЩ все повече използват икономическите санкции като инструмент за наказване на противниците. Разделената политика на САЩ може допълнително да подкопае долара.

Но засега се говори много повече за свят след долара, отколкото за действие, тъй като няма ясен претендент, който да поеме скоро. Въпреки това светът някога е смятал флорентинския флорин и холандския гулден за стълбове на международните финанси, а сега тези валути са бележки под линия в историческите книги.

About the Author: Аптраил Халил


Leave A Comment

Големи брандове, които ни се довериха

Ще се радваме да помогнем.

Свържи се с нас и нека заедно започнем дигиталната трансформация на твоя бизнес.