След като си попаднал на тази статия, със сигурност търсиш начини, чрез които да изкарваш пари от своя блог или тепърва ще си правиш такъв и търсиш варианти за монетизация.

Склонен съм да разделя различните модели, които блогърите използват, за да правят пари от писане, в две области – директни и косвени методи.

Директни методи за печелене на доходи – тези методи са такива, при които блогър печели доход директно ОТ своя блог.

Методи за печелене на косвен доход – тези методи са такива, при които блогър печели доход ЗАРАДИ своя блог.

Повечето блогове са склонни да попадат в единия или другия от тези методи – въпреки че нищо не спира блогърите да експериментират с елементи от двата Виждал съм няколко блогъри да се затрудняват с това. И се е случвало често през годините да консултирам блогъри, за да намерят точен начин за изкарване на пари от техните сайтове.

Преди години бях споделил как точно правим пари в MarketingZeus.bg & SempreMilan.eu

Продължи да четеш, за да разбереш кои са индиректните и директните методи за правене на пари чрез сайт онлайн…

Директни методи за печелене на пари от блог

Реклама

Има много начини за продажба на рекламно пространство в блог (това може да бъде почти собствена серия), но някои от различните рекламни опции, които виждам, че работят за блогъри, включват:

 • Дисплейни реклами: Дисплейните реклами са графични или текстови реклами, които се показват във вашия блог. Те могат да бъдат поставени на различни места, като заглавката, страничната лента или в съдържанието. Можете да използвате рекламни услуги или мрежи като Google AdSense, Media.net или Ezoic, за да показвате контекстуални реклами, които съответстват на съдържанието на вашия блог и са насочени към вашата аудитория.
 • Естествени реклами: Естествените реклами безпроблемно се сливат със съдържанието на вашия блог, осигурявайки рекламно изживяване без прекъсване. Платформи като Taboola и Outbrain предлагат местни рекламни решения, където можете да показвате препоръчано съдържание или спонсорирани публикации в блога си.
 • Програмна реклама: Програмната реклама включва използване на автоматизирани системи за закупуване и продажба на рекламни места в реално време. Рекламни мрежи като Google Ad Manager ви позволяват да управлявате и показвате реклами от множество източници на търсене, включително директни рекламодатели и обмен на реклами.
 • Директни рекламни продажби: Продажбата на рекламно пространство директно на рекламодатели ви дава повече контрол върху ценообразуването и разположенията. Можете да създадете страница „Рекламирайте с нас“ в блога си и да достигнете до потенциални рекламодатели във вашата ниша. Като алтернатива можете да използвате платформи като BuySellAds, които свързват издатели с рекламодатели, които искат да закупят рекламно пространство.
 • Спонсорирано съдържание/реклами: Спонсорираното съдържание или реклами включват създаване на съдържание, което популяризира конкретен продукт или услуга. Можете да договаряте сделки за спонсорирано съдържание директно с рекламодатели или да работите чрез пазари за спонсорирано съдържание като IZEA.
 • Текстови реклами: Текстовите реклами се показват като ключови думи с хипервръзки в публикациите ви в блога. Когато потребителите задържат или кликнат върху ключовите думи, се появява малко рекламно поле или изскачащ прозорец. Платформи като Infolinks и Sovrn предлагат решения за рекламиране в текст за издатели.
 • Мултимедийни реклами: Мултимедийните реклами включват интерактивни елементи като видео, аудио или анимации. Платформи като Raptive са специализирани в обслужването на висококачествени, ангажиращи мултимедийни реклами във вашия блог.
 • Контекстни реклами: Контекстните реклами са насочени въз основа на съдържанието на вашия блог. Те анализират ключовите думи и контекста на вашите страници, за да показват подходящи реклами. Рекламни мрежи като Media.net и Adversal предлагат опции за контекстно рекламиране за издателите.

Когато обмисляте рекламни услуги или мрежи, важно е да оцените тяхното рекламно качество, проценти на изплащане, потребителско изживяване и поддръжка. Можете да изследвате множество опции и да тествате различни мрежи, за да намерите най-подходящия за нишата и аудиторията на вашия блог.

MacBook Pro, white ceramic mug,and black smartphone on table

Спонсорства

Друга форма на реклама, която по-малък брой блогъри използват, е да намерят свои собствени рекламодатели. Всички горепосочени системи имат предимството да ви намират рекламодатели (или поне да ви помагат при автоматизирането на рекламите във вашия блог), но с нарастването на профила и влиянието на блога ви може да откриете други опции за частни сделки.

Големите блог мрежи имат хора, посветени на задачата да намерят рекламодатели (често работещи чрез рекламни агенции), но по-малките блогъри също могат да намерят това за полезно. Продавам реклами в моя блог на една от най-големите компании за курсове по маникюр, педикюр и ноктопластика и тъй като трафикът и профилът им нараснаха и успяха да привлекат по-големи компании (които са готови да платят повече) да купуват пространство. В момента блогът включва програмни реклами, както и периодични спонсорства от компании, които могат да закупят комбинация от банери, бюлетин и текстови реклами от нас. 

Ключът, ако възнамерявате да използвате този подход, е да се насочите към рекламодатели във вашата ниша, които имат продукти, които са тясно свързани с това, за което пишете. Има различни реклами, които можете да им предложите, включително рекламни банери, бутони, текстови връзки, споменавания в бюлетини и дори спонсориране на отделни публикации. Бих силно препоръчал винаги да пояснявате на читателите, че публикацията ви е спонсорирана, когато пишете спонсорирана публикация, за да няма излишно подвеждане на самата аудитория. 

Афилиейт маркетинг

Партньорските програми са мястото, където вземате комисионна за препращане на читател, който закупува продукт или услуга към дадена компания. Вероятно най-често срещаният от тях за блогъри е Amazon в чужбина и други в България, тъй като те имат десетки хиляди продукти, към които можете да се свържете. Други партньорски програми, които представляват много различни компании и продукти, включват Linkshare, Commission Junction, Clickbank, Shareasale и Impact.

Партньорските програми изискват малко работа, ако искате да извлечете максимума от тях (може би повече работа, отколкото реклама), но могат да бъдат доходоносни, ако съчетаете правилната програма с правилния блог/тема. Ако искате да проучите повече за партньорските програми, може да искате да прочетете 10 съвета за използване на партньорски програми във вашия блог от Darren Rowse от Problogger.com

Покупко-продажба на сайтове/блогове

Идеята за продажба (или обръщане) на вашия блог е тази, която много блогъри имат в съзнанието си за „един ден“, но в действителност това не е нещо, което е твърде често срещано… все пак (мисля, че това се променя).

Започването на блог с основната цел да го продадат е нещо, което съм чувал за редица блогъри, но малцина са били успешни. Вместо да започнете с това намерение, мисля, че ако започнете с намерението да изградите качествен сайт, който има голяма читателска аудитория и има собствен добър поток от приходи, е по-вероятно да намерите купувачи надолу по пътя.

Ако и когато установите бизнеса си с блогове като продаваем обект, можете да го рекламирате чрез сайтове като Flippa, Empire Flippers и FE International.

Дарения

Някои блогове правят добри пари с платформи за доброволни плащания като Ko-fi и Buy Me a Coffee. За да имате успех с искането на пари от читателите, ще искате да имате голяма и лоялна читателска аудитория (и богата може също да помогне).

Повечето блогъри просто нямат критична маса или култови последователи, за да работят дорбе с дарения. Много други предоставят повече стойност и съдържание зад платена стена с абонаменти. Пример е страхотния сайт на Христо Стоянов – Lifehack.bg

Мърчандайз

Друг метод, който някои блогове използват с разумен ефект, е да продават тениски, чаши, стикери и т.н. с името, логото и/или надписи на блога. Това е друга идея, която вероятно ще работи само ако имате брилянтно проектирана гама от стоки и/или имате култов статут на блогър с някои фанатични читатели, които са малко обсебени от вашия блог. Някои теми в блогове се поддават на това повече от други.

Косвени методи за печелене на пари от сайт

Сега насочваме вниманието си към начини за печелене на пари от блогване, които са по-косвени по природа – или как да печелите пари благодарение на блога си, а не от него.

Много от следните методи са резултат от профила и възприеманата експертиза на самия блогър (докато много от преките методи, споменати по-рано, са по-малко зависими от това).

Изграждането на профил като блогър не става бързо и стартирането на блог с някои от тези надежди трябва да се разглежда като дългосрочно нещо. Моят личен опит в тази област при стартирането на MarketKing.bg преди и MarketingZeus.bg сега е, че бяха необходими около 12 месеца, за да се отворят възможности в повечето от тези области. Въпреки това, с ускореното темпо, с което сега можете да изградите лична марка онлайн, всички тези възможности вероятно ще бъдат достъпни по-рано, отколкото си мислите.

Консултиране

Когато ви възприемат като експерт по дадена тема, ще откриете, че хората естествено идват при вас за съвет и някои от тях са готови да платят за него. Някои ниши вероятно са по-добре позиционирани от други за техните блогъри, за да влязат в платена консултантска работа, разбира се.

Наскоро говорих с един блогър (водещ блог в сферата на бизнеса/технологиите), който успя вада се таксува с над 200 лева на час, за да дава съвети на голяма компания. Много блогъри продават срещи в календара си, като използват количка, свързана с приложение за резервации или цялостно решение като Book Like a Boss. Повечето от тези 1:1 консултации са на върха на пирамида от консултантски услуги или дигитални услуги, които блогърите предлагат.

 • Нийл Пател изгради успешен консултантски бизнес, използвайки своя опит в SEO, маркетинг на съдържание и онлайн реклама. Той предлага консултантски услуги на компании и лица, които искат да подобрят своите дигитални маркетингови стратегии и да увеличат своята онлайн видимост.
 • Ейми Портърфийлд е блогър, експерт по онлайн маркетинг и домакин на подкаста „Онлайн маркетингът стана лесен“. Чрез своя блог и онлайн курсове тя предоставя ценни прозрения и ресурси по теми като маркетинг в социалните медии и изграждане на имейл списъци. Ейми разшири бизнеса си, като предлага консултантски услуги, където работи в тясно сътрудничество с клиенти за разработване и прилагане на ефективни маркетингови стратегии.
 • Джоана Уибе е основател на Copyhackers, блог и платформа за обучение посветена на преподаването на убедително писане и преобразуващ копирайтинг. Джоана е използвала експертния си опит, за да предложи консултантски услуги на фирми, целящи да подобрят техния копирайтинг и оптимизиране на реализациите.

Тези примери показват как успешните блогъри могат да използват своя опит и доверие, за да предложат консултантски услуги в съответните си ниши. Като споделят знанията си и предоставят персонализирани насоки, тези блогъри са изградили процъфтяващи консултантски бизнеси, помагайки на клиентите да постигнат своите маркетингови и бизнес цели.

Бизнес блогване

По подобен начин има някои фирми, които наемат хора да водят блог за тях или като основна роля, или като част от ролята им. Тези компании признават стойността на блогърите в създаването на ангажиращо и автентично съдържание, което резонира с тяхната целева аудитория. Наемането на блогъри, които да се съсредоточат единствено върху създаването на съдържание за блога на компанията им позволява да се докоснат до експертния опит на блогъра и установената аудитория, подобрявайки онлайн присъствието на марката си.

 • Кейт Арендс, основателят на лайфстайл блога Wit & Delight – който обхваща теми като мода, домашен декор и личностно развитие – беше наета от Target, където работи като блогър на пълен работен ден и създател на съдържание за уебсайта и социалните мрежи на компанията.
 • Братята Торен, Адам и Матю Торен, стартираха блога YoungEntrepreneur.com, който предоставя ресурси, съвети и вдъхновение за амбициозни предприемачи. Успехът на техния блог доведе до наемането им от Dell като блогъри на пълен работен ден и създатели на съдържание, където те допринесоха за инициативите на компанията фокусирани върху предприемачите. В последствие няколко години по-късно те продадоха блога си на Entrepreneur.com за необяване сума. 

Офлайн писателски гигове

Блогърите, които демонстрират експертен опит, мисловно лидерство и уникална гледна точка чрез своите блогове, също могат да привлекат вниманието на новинарските издания, което води до работа като писатели и сътрудници на пълен работен ден.

 • Езра Клайн започва блогърската си кариера на уебсайта The American Prospect, където пише за политика и политика. Неговият проницателен анализ и писане привлече вниманието на The Washington Post и в крайна сметка той беше нает като блогър и колумнист на пълен работен ден за изданието.
 • Меган МакАрдъл започва кариерата си на блогър с блога си „Асиметрична информация“, където обхваща широк спектър от теми, включително икономика, политика и обществена политика. Тя беше наета от The Atlantic като блогър и колумнист на пълен работен ден, където продължи да пише по подобни теми.
 • Мартин Люис започва кариерата си като журналист, след което стартира блога за лични финанси MoneySavingExpert.com, печели значителни последователи и след това отново е назначен като финансов журналист и експерт на пълен работен ден от голяма новинарска публикация.

Бизнес партньорства

Едно от предимствата на блоговете по нишова тема, която ви интересува, е, че ще започнете да се свързвате с други, които имат подобни интереси и опит. Докато общувате с тях, невероятно е да видите възможностите за съвместна работа, които възникват.

 • Джой Чо е основател на лайфстайл блога Oh Joy!, известен със своето жизнено и креативно съдържание. Чрез блога си тя се свърза със сегашния си бизнес партньор Анги Уелш, която също имаше блог фокусиран върху детската мода. Те обединиха сили и създадоха Oh Joy! Studio, агенция за дизайн и брандиране, която предлага творчески услуги, лицензионни партньорства и продуктово сътрудничество.
 • Джес Констабъл, основателката на блога Makeunder My Life, и Ерин Лоехнер, създателката на блога Design for Mankind, се срещнаха чрез съответните си блогове и осъзнаха, че споделят сходни ценности и цели. Те си сътрудничиха и съосноваха The CAMP, творческа агенция, която предлага брандиране и дизайнерски услуги, както и семинари и образователни ресурси.
 • Дейвид Шнайдер, блогър и софтуерен тестер, се свързва с Роузи Шери чрез общия им интерес към софтуерното тестване и осигуряването на качество. Те са съоснователи на Министерството на тестването, управлявана от общността платформа, която предоставя ресурси, обучение, събития и конференции за софтуерни тестери по целия свят.

Тези примери показват как блогъри, които се срещат чрез писане, могат да създадат значими партньорства и да продължат да създават успешни бизнеси заедно, използвайки своите допълващи се умения, споделени интереси и установено онлайн присъствие, за да преследват начинания извън своите индивидуални блогове.

Възможност за говорене на събития

Отново това зависи от темата, за която пишете, но някои щастливи блогъри в крайна сметка получават всякакви възможности да говорят на конференции, работни срещи и семинари по избрана от тях тема. Понякога те са безплатни, друг път конференцията ще покрие разходите, а в други случаи има такси за лектори. Други блогъри, които правят пари от говорене, включват:

 • Пат Флин – основателят на блога Smart Passive Income, където споделя своя опит и прозрения за онлайн бизнеса, пасивния доход и предприемачеството. Неговият опит и успех в тези области го накараха да бъде поканен да говори на различни конференции и събития свързани с онлайн бизнеса и маркетинга. Той се превърна в търсен лектор и е изнасял основни речи на известни индустриални конференции, като печели хонорар за своите изказвания.
 • Ранд Фишкин е съосновател на блога Moz, който се фокусира върху SEO (оптимизация за търсачки) и онлайн маркетинг. Чрез своя блог и експертен опит в областта той се превърна в признат авторитет в SEO. Той е канен да говори на множество конференции и събития по целия свят, където споделя своите знания и прозрения относно SEO и дигиталния маркетинг. Неговите speaking ангажименти допринесоха за репутацията му и той често изисква хонорар за своите презентации.
 • Мари Форлео е лайф коуч, автор и основател на блога и онлайн платформата MarieTV. Чрез своя блог и онлайн присъствие тя изгради много последователи и се утвърди като лидер на мисълта в личностното развитие, бизнеса и предприемачеството. Форлео е канена да говори на големи конференции и събития, където изнася вдъхновяващи и овластяващи лекции със значителен хонорар за изявите си.

Какво значи това за вашия блог?

Ако планирате да използвате някои от тези косвени начини за печелене на пари заради блога си, важно е да помислите сериозно за изграждането на собствен профил и доверие като блогър. Помислете за типа хора, които уважавате и на които гледате като на експерти и помислете какво предлагат в своите области. Тези хора обикновено са оригинални мислители, които не само съобщават какво правят другите, но и предоставят отговори и визия за своята индустрия. Те също така често са добре свързани в мрежа и имат способността да привличат другите със себе си.

Ето откъде бих започнал аз…

 • Предоставяйте полезно съдържание, което показва разбиране на вашата ниша.
 • Нетуъркинг във вашата ниша. Работете върху връзката с други ключови играчи (големи и малки).
 • Използвайте блога си не само за докладване и преразглеждане на новини, но и за проява на инициатива в предлагането на решения. Бъдете проактивни в блоговете си и водете разговора, вместо просто да реагирате на него.

Вероятно има безкрайни косвени методи за използване на вашия блог, за да печелите пари. Какви други начини сте използвали или виждали онлайн/офлайн?

About the Author: Аптраил Халил


Leave A Comment

Големи брандове, които ни се довериха

Ще се радваме да помогнем.

Свържи се с нас и нека заедно започнем дигиталната трансформация на твоя бизнес.