Много често ме питат как MarketingZeus.bg прави пари и как сме оцелели през тези над 10 години, откакто проектът съществува? Какъв е бизнес моделът зад „Маркетинг Зевс“? Конкретно този въпрос ми го беше задал един сериен предприемач от Варна преди години, когато тъкмо се бяхме запознали. Може би тогава реално се замислих да дефинирам правилния бизнес модел зад MarketingZeus.bg и начините, по които правим пари и се задържаме на пазара на бизнес блогове в страната.

Разбира се, все правилни въпроси, които имат и логичния си отговор.

Всеки може да печели пари онлайн, без да се налага да бъде предприемач. Думата предприемач на моменти мисля, че е ограничаваща. Това кара останалите хора да мислят, че трябва да бъдат специални. Истината е, че не е нужно да бъдат. Всеки може да бъде предприемач. Аз лично не се определям по този начин.

Добър начин да печелиш пари онлайн е да създаваш качествено съдържание – видеоклипове, писмено съдържание, аудио (подкасти), микро-видео (TikTok / Instagram Stories / LinkedIn Stories), илюстрации, снимки.

Не започнах с идеята да печеля пари онлайн през 2013-та година – откровено казано е твърде объркващо. Печеленето на пари онлайн се прославя чрез шофирането на Ламборгинита, напускането на училище, писането от лаптоп, пълните с глупости гурута. Всичко това няма да ти помогне.

Създаването на съдържание е много по-проста идея за раздвижване. Започни със съдържание, защото:

  • Помага ти да намериш аудитория – малък процент, от която ще ти плати по-късно.
  • Помага ви да научиш това, което те интересува.
  • Помага ти да усъвършенстваш мисленето си.
  • Позволява ти да експериментираш.

Парите идват, след като намериш хората. Не преди.

Печеленето на пари онлайн чрез продажба на продукти или услуги чрез реклами е труден път. Трябва да можеш да похарчиш прилична сума пари за реклами предварително, за да привлечеш аудитория. Често трябва да похарчиш повече пари от останалите хора, срещу които се състезаваш.

Съдържанието привлича аудитории, партньори, фрийлансъри, хора като теб и платформи за съдържание, които по-късно могат да повишат видимостта ти.

Печеленето на пари от интернет започва с безплатно съдържание и за това се нуждаеш от нулеви бизнес умения. И със сигурност не е нужно да си „специален“ предприемач.

Продължи да четеш и ще споделя с теб всички начини, чрез които MarketingZeus.bg изкарва пари и как се изразходват те, когато се реинвестират в бизнеса.

Банер реклама

Първият начин за генериране на средства е чрез добре познатата банер реклама. В момента сайтът разполага с общо четири рекламни позиции.

Основните банери са на началната страница, където има две места за банери. Те се виждат само на Home page. Останалите две позиции се намират в статиите – под и над всеки материал.

В момента всички реклами са свързани с партньорската мрежа на Google – Adsense. Сумата от банер рекламата в сайта е сравнително незначителна в сравнение с останалите начини за монетизация, но стигат за покриване на основните разходи като домейн, хостинг, SSL сертификат и други разходи свързани с благоприятното функциониране на MarketingZeus.bg.

Афилиейт маркетинг

Афилиейт маркетингът или така нареченият партньорски маркетинг, е друг начин за изкарване на пари онлайн. Афилиейт маркетъра (или партньора) промотира продукти, които даден търговец продава. Това може да бъде знаменитост, популяризиращ линия за дрехи или фитнес инструктор, който продава търговска линия на здравословни храни. Instagram е чудесна платформа, за да забележиш партньорския маркетинг в действие. Може да видиш профилите на обикновените хора, които публикуват изображения с маркови продукти.

Ние в MarketingZeus.bg също се възползваме от него.

Участваме в различни партньорски програми, като промотираме спортни залагания, хостинг компании, книги и други.

Средствата от афилиейт маркетинг също не са твърде много, но помагат за реинвестиране в бизнеса, а и са добър пасивен доход, който подпомага проекта и медийната група.

Content маркетинг (SEO & PR материали)

Маркетингът на съдържанието е основният за генериране на средства в MarketingZeus.bg, тъй като все пак ние сме онлайн медия, която създава съдържание (основно писмено).

Много от бизнесите развивайки свои собствени сайтове в интернет, търсят варианти да ги популяризират. Един от тези варианти е публикуването на качествен материал в друг нишов сайт, от който получават SEO линк и рекламират дейността на своя бизнес (PR).

През годините брандове като Trendhim, Ozone.bg, Innowave Summit и много други са се възползвали от качественото съдържание при нас и са публикували свои материали тук.

Маркетингът на съдържанието е директният начин за генериране на средства през сайта, като се разчита на продукта, който е нашето съдържание, за да промотираме различни заинтересовани бизнеси.

Казвам „директен“, защото следващият начин за монетизация бих го нарекъл „индиректен“ и за това е редно да се разделят.

Продажба на услуги

И да, тук също продаваме услуги, които са изключително важни за развитието, както на MarketingZeus.bg, така и на PRFirm.

Огромна част от нашите статии са практически насочени и имаме голяма база от ръководства, които веднага можеш да тестваш в своя бизнес. Разбира се, много голяма част от собствениците на бизнеси нямат възможността да ги имплементират сами и се нуждаят от помощ и именно тук се включваме аз и екипът ми.

Можем да ти помогнем, както с изработка на сайт, маркетинг в социалните мрежи, SEO оптимизация, имейл маркетинг, маркетинг на съдържание, фото и видео заснемане, графичен дизайн, организация на събития, така и със стратегическо планиране, консултиране, анализ на данни, маркетингови проучвания, изграждане на връзки и други.

Можеш да се свържеш с мен, ако имаш нужда от гореспоменатите услуги.

Заключителни думи

Така печеля пари онлайн в MarketingZeus.bg. И ти също можеш. Предприемаческият етикет кара хората да се чувстват така, сякаш не могат да правят пари онлайн. Всеки може.

Започни да публикуваш съдържание безплатно, както го правиш в Инстаграм профила си, увеличи аудиторията си, като бъдеш полезен, изгради списък с имейли, конвертирай списъка си с имейли в групов чат, който има много по-висока честота на отваряне, имай смелостта да таксуваш пари и бъди вдъхновение като други създатели пред теб.

Печеленето на пари онлайн ти позволява да откупуваш времето, за да може да правиш повече от това, което обичаш.

About the Author: Аптраил Халил


Leave A Comment

Големи брандове, които ни се довериха

Ще се радваме да помогнем.

Свържи се с нас и нека заедно започнем дигиталната трансформация на твоя бизнес.